Peste 500 de familii au primit deja compensații pentru copii în cadrul Programului Guvernamental ”Prima Casă”. Vorbim despre o parte dintre banii pe care statul îi întoarce băncii, în locul beneficiarilor creditului ipotecar. Detalii despre această procedură a oferit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Ina Darii, șefa Serviciului de Deservire a Programelor de Stat, Ministerul Finanțelor.
Beneficiarii Programului ”Prima Casă 1” și ”Prima Casă 2” pot solicita compensații pentru copii. Guvernul achită 10% din prețul locuinței achiziționate pentru familiile cu un copil, 25% – pentru familiile cu doi copii, 50% – pentru familiile cu trei copii. În cazul familiilor cu patru sau mai mulți copii, statul întoarce băncii integral creditul ipotecar, fără dobânzi.
Pentru a solicita compensații pentru copii, beneficiarii ”Prima Casă 1” și ”Prima Casă 2” trebuie să aplice la Programul ”Prima Casă 3”. Procedura poate fi făcută doar on-line, pe pagina web: primacasa.gov.md. Primul pas este înregistrarea și autentificarea la compartimentul ”Compensații Prima Casă”.
”După înregistrare, în compartimentul ”Compensații Prima Casă”, persoana va avea posibilitatea să completeze on-line cerea de solicitare a compensațiilor pentru copii. La cerere trebuie de atașat cele trei contracte semnate în cadrul programului ”Prima Casă 1” sau ”Prima Casă 2” – contractul de credit, contractul de ipotecă și contractul de vânzare-cumpărare. De asemenea, va încărca copiile buletinelor de identitate ale soților, certificatelor de căsătorie sau divorț și certificatelor de naștere a copiilor. În decurs de trei zile lucrătoare, specialiștii Ministerului Finanțelor analizează corectitudinea cererii depuse. Apoi, este demarată procedura de validare a cererii, care durează 65 de zile. Ministerul Finanțelor va transfera banii direct băncii care a acordat creditul ipotecar”, a explicat Ina Darii.
Dacă în familie se mai naște un copil sau unul dintre copii atinge vârsta majoratului, atunci Ministerul Finanțelor recalculează indemnizațiile.
Autor: Maria Dimineț