Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Preț mai mic pentru gazul livrat din România sau proiectul este doar de „ochii lumii”?

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaConstrucție gazoduct - Imagine simbol
Construcție gazoduct - Imagine simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Lucrările mult-așteptate de extindere a conductei de gaze de la Iași la Chișinău au început, dar va fi oare proiectul funcțional?

CHIȘINĂU, 31 mai – Sputnik, Natalia Iovva. Construcția gazoductului Iași-Ungheni a fost demarată în 2013, iar în august 2014 gazoductul a „trecut” frontiera româno-moldovenească.

De Ziua Independenței (în 2013), premierul Iurie Leancă și omologul său român, Victor Ponta, au aprins solemn o torță care simboliza „unificarea celor două sisteme energetice”.

„De acum înainte, nimeni nu va putea să ne amenințe și să creeze probleme Republicii Moldova”, a declarat atunci Leancă la acel moment, făcând aluzie la concernul rus „Gazprom”.

Nord Stream 2 - Sputnik Moldova
Rusia
Federația Rusă: Gazprom a construit peste 300 de kilometri din noul gazoduct internațional

De fapt, „modalitate alternativă” de livrare a gazului către Moldova, s-a dovedit a fi o „anexă inutilă”. Inițial, conducta a funcționat doar la 0,2 la sută din capacitatea sa, iar din 2017 România a încetat complet să livreze Moldovei „combustibilul albastru”.

Guvernul se așteaptă ca gazoductul să funcționeze la capacitatea maximă după extinderea sa spre Capitala țării. Guvernul a raportat începutul lucrărilor în luna mai, atunci când, în cele din urmă, au fost rezolvate „problemelor legate de lipsa contractelor necesare”.

Autoritățile intenționează să finalizeze construcția conductei de gaze la sfârșitul acestui an. În acest context, politologul Valeriu Reniță, a atras atenția la faptul că în cadrul „ceremoniilor solemne” legate de construcția gazoductului din România, nimeni nu a clarificat prețul gazului care ar putea fi livrat Moldovei.

Президент РФ В. Путин встретился с канцлером Австрии С. Курцем - Sputnik Moldova
Rusia
Gazprom și OMV au semnat un contract după negocierile între Putin și Kurz

Iurie Leancă, Chiril Gaburici și actualul șef al cabinetului de miniștri, Pavel Filp, au menționat că prețul gazului livrat prin intermediul gazoductului din România va fi mai mic decât cel livrat de concernul rus „Gazprom”. Însă, nimeni nu a îndrăznit să ofere informații concrete cu privire la prețul estimat.

„O conductă de gaz din România a fost întotdeauna considerată de către politicieni drept o alternativă, ca o a doua sursă, ca o garanție a securității energetice. Dar nimeni niciodată nu a dezvăluit niciodată cantitatea gazului livrat și prețul”, a spus Reniță.

Conducta Nord Stream 2 - Sputnik Moldova
Rusia
Gazprom nu exclude construcția „Nord Stream 3”

Potrivit fostului deputat comunist Oleg Reidman, este imposibil de vorbit despre preț atâta timp cât nu este clară originea gazului care ar putea fi livrat.

Indiferent dacă va fi gazul rusesc sau norvegian, sau din Azerbaidjan (Chiril Gaburici nu exclude această opțiune), rezultatul va fi același – „combustibilul albastru” va scump pentru Moldova.

Desigur, putem spera la gaz mai ieftin din partea României, deoarece vecinii au „gaze proprii”. Cu toate acestea, potrivit lui Reidman, doar optimiștii pot crede în această opțiune.

”Da, românii au explorat rezerve semnificative de gaze, dar nu le-au exploatat. Regiunea Iași este deficitară în sine”, a declarat Reidman într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova.

În plus, România nu dispune rezerve suficiente de gaze. Țara vecină importă peste 14 la sută și nu de undeva din Uniunea Europeană, ci din Rusia.

Potrivit companiei „Gazprom”, România cumpără anual peste un milion trei sute de mii de metri cubi de gaz. Așadar, nu trebuie să așteptăm ca vecinii să se împartă cu noi cu gaze ieftine din producția proprie.

Este prematur de vorbit despre un preț mai mic pentru gazele livrate din România, atâta timp cât nu este clară originea combustibilului care ar putea fi livrat. În același timp, este imposibil de contat pe faptul că „țeava alternativă” va deveni un atu în negocierile cu „Gazprom”, care preferă să nu reacționeze la „planurile ambițioase ale conducerii moldovenești”.

Fluxul de știri
0