Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Medvedev: UEEA se va extinde ținând cont de realitățile vremii

© Sputnik / Alexander Astafyev / Accesați arhiva multimediaDmitri Medvedev
Dmitri Medvedev - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul rus Dmitri Medvedev consideră că este foarte important ca Uniunea Economică Eurasiatică să țină pasul cu agenda globală, pentru a valorifica toate oportunitățile de dezvoltare în secolul XXI.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA) învață din greșelile făcute de alții și ține cont de noile realități, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev.

Potrivit lui Medvedev, Uniunea Economică Eurasiatică urmează să se extindă.

Summit-ul UEEA - Jubiliar

Dmitri Medvedev a menționat că este important ca UEEA să țină pasul cu agenda globală și să pună în aplicare toate oportunitățile de astăzi pentru a valorifica oportunitățile de dezvoltare în secolul 21. Este vorba despre economia digitală și utilizarea elementelor de inteligență artificială - crearea de computere cuantice.

Президент Молдовы Игорь Додон наградил государственными наградами - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon participă la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Euroasiatice

”Doar în acest caz, Uniunea Eurasiatică va avea succes, inclusiv și țările membre. UEEA este o uniune deschisă, avem și observatori (Republica Moldova - n.r.). S-ar putea ca UEEA să se extindă - acest lucru va benefic pentru cetățenii țărilor membre, ei vor căpăta încredere în ziua de mâine”, a declarat Medvedev într-un interviu acordat postului de televiziune Rusia 24.

Summit-ul UEEA din acest an este unul jubiliar. În acest an se împlinesc cinci ani de la semnarea Acordului de instituire a Uniunii Economice Eurasiatice.

Dmitri Medvedev a remarcat dezvoltarea rapidă a Uniunii în comparație cu alte organizații similare. Acest fapt se datorează „învățării din greșelile altora”.

Cine a stat la originea UEEA

De asemenea, Medvedev a reamintit că cel care a pus bazele Uniunii este chiar primul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev. Potrivit lui, ideea a apărut în 1994, dar procesul de integrarea a căpătat contul în urma semnării unor documente importante, printre care unul a fost ”Acordul privind Uniunea Vamală”.

”Semnarea Acordului privind Uniunea Vamală fost primul pas spre integrare, deoarece a eliminat mai întâi barierele vamale în calea schimbului de mărfuri și servicii între țările noastre. Ulterior au urmat și alți pași care au condus la crearea UEEA”, a declarat Medvedev.

Встреча президента Молдовы Игоря Додона и посла России в республике Олега Васнецова - Sputnik Moldova
Politică
Summit-ul Uniunii Eurasiatice: Președintele Dodon oferă detalii

Moldova ca observator

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, efectuează o vizită de lucru de două zile în capitala Kazahstanului, unde participă la reuniunea Consiliului Suprem al Uniunii Economice Euroasiatice.

În mai 2018, Moldova a primit statutul de observator în Uniunea Economică Eurasiatică datorită susținerii unanime a țărilor-membre ale acestei organizații.

„Cooperarea dintre Moldova și UEEA a început în luna aprilie 2017, din momentul semnării Memorandumului.
Tratatul pentru crearea UEEA a fost semnat pe 29 mai 2014 de către liderii statelor Belarus, Kazahstan și Rusia și a fost pus în aplicare pe 1 ianuarie 2015. 

Membrii Uniunii Eurasiatice sunt - Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan. Republica Moldova are statut de observator din mai 2018.

© SputnikЕАЭС
Medvedev: UEEA se va extinde ținând cont de realitățile vremii - Sputnik Moldova
ЕАЭС
Fluxul de știri
0