Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Care sunt asigurările cele mai solicitate și de ce moldovenii evită asigurarea de viață

© Sputnik / OsmatescoTatiana Ciobanu
Tatiana Ciobanu - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful direcției generale asigurări în cadrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Tatiana Ciobanu, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre cele mai populare segmente de asigurare pe care le preferă cetățenii din Moldova.
Care sunt asigurările cele mai solicitate și de ce moldovenii evită asigurarea de viață

Categoria de asigurare cea mai populară în Moldova este cea privind răspunderea civilă auto internă. Tatiana Ciobanu a menționat că asigurarea obligatorie este un produs al statului, pe care cetățenii sunt obligați să-l procure. Dacă privim  în procente, aproximativ 47-48 la sută din toate vânzările făcute pe piața din Moldova sunt asigurările RCA. Segmentul facultativ de asigurări, cum ar fi cele de viață, constituie un procent mic, între patru și cinci la sută. În Moldova există doar o singură companie care deține licența de asigurare de viață.

Funcționarul a mai precizat că evaluările Regulatorului, dar și al experților în domeniu, ne demonstrează că un potențial de dezvoltare îl vom avea în următorii ani în sectorul de asigurări de tip CASCO, care sunt în creștere, asigurările de locuințe, unde valoarea proprietăţilor asigurate depăşește un miliard de lei. Pe de altă parte, un segment nevalorificat este asigurarea producţiei agricole subvenţionate de stat. În pofida introducerii subvenţiilor, agricultura rămâne a fi unul dintre cele mai puţin asigurate sectoare din Moldova.

„Printre cauzele care denotă o atractivitate scăzută a cetățenilor pentru  sectorul de asigurare este capacitatea financiară redusă a populației dar și lipsa unei culturi economice,” a punctat Tatiana Ciobanu.

În anul 2018, asiguratorii din Moldova au vândut polițe de asigurare în valoare de peste 1 miliard 500 de milioane de lei. Totodată, companiile de asigurări au achitat în 2018 despăgubiri de 600 de milioane de lei.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0