Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

”Potop” în Moldova: Salvatorii au intervenit la Cahul – Video

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaПоследствия ливня
Последствия ливня - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a declarat pentru Sputnik că salvatorii au scos două mașini blocate în șuvoaiele de apă. Este vorba despre un TIR și un microbuz marfar.

CHIȘINĂU, 24 mai – Sputnik. Salvatorii au intervenit, în după-amiaza zilei de vineri, la Cahul, pentru a scoate două autovehicule inundate în urma ploii torențiale care a căzut în regiune.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a declarat pentru Sputnik că salvatorii au scos două mașini blocate în șuvoaiele de apă. Este vorba despre un TIR și un microbuz marfar.

”Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit. Salvatorii au intervenit pentru tractarea mijloacelor de transport din apă”, a declarat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al IGSU.

Ploaia care a căzut în după-amiaza zilei de vineri a creat mari probleme și în alte raioane ale țării. Astfel, în raionul Călărași, au fost inundate mai multe gospodării și drumuri.

Au fost inundate mai multe drumuri și în raionul Slobozia. Pagubele se estimează deocamdată.

Tornadă - Sputnik Moldova
Fenomene meteo extreme în toată lumea. Va fi afectată oare și țara noastră

Conducerea IGSU, reprezentată de generalul–maior, Mihail Harabagiu, a convocat astăzi celula de criză pentru întreprinderea tuturor acţiunilor necesare în vederea prevenirii riscurilor inundaţiilor în preajma râurilor Nistru şi Prut. La şedinţa operativă au participat reprezentanţii IGSU, ai Forţelor Armate, Agenţiei Apele Moldovei, Agenţiei Proprietăţii Publice, Administraţiei de Stat a Drumurilor, Inspectoratului General al Poliţiei şi Inspectoratului General al Carabinierilor.

Şeful IGSU a cerut întreprinderea acţiunilor de prevenire a inundaţiilor, prin fortificarea digurilor de protecţie în zonele cu pericol de creştere a nivelului apei. În acest context, în apropiere de localitatea Crocmaz, raionul Ştefan Vodă, va fi instalată o tabără de câmp pentru gestionarea situației, efectuarea lucrărilor de fortificare a digurilor de protecţie, defrişarea zonelor pentru consolidarea barajelor, dar şi monitorizarea strictă a lucrărilor de prevenire a riscurilor.

În tabăra de câmp vor activa peste 200 de reprezentanţi ai forţelor armate, carabinieri şi salvatori, dar şi angajați ai agenţiilor implicate. Pentru consolidarea digurilor de protecţie, în teren vor acţiona 15 autobasculante, dar şi alte 13 unităţi de tehnică de tip excavatoare şi buldozere.

În Moldova sunt în vigoare două coduri galbene de instabilitate atmosferică și pericol de inundații.   

Potrivit meteorologilor, până la ora 22:00, se prevăd ploi de scurtă durată cu descărcări electrice, în a doua parte a zilei local vijelie în rafale de până la 15-20 de metri pe secundă.

De asemenea, este posibilă creșterea nivelului apei în râul Nistru până la 3 metri.

Fluxul de știri
0