În data de 17 mai, în România a fost dislocată o baterie americană antirachetă Terminal High Altitude Air Defence (THAAD), la doar 300 km de frontiera Moldovei și la 650 km de frontiera Rusiei. Sistemul mobil THAAD a fost configurat și integrat în arhitectura „Aegis Ashore” a NATO și trecut în regim de luptă. Aparent, doar pentru perioada de modernizare a sistemului antirachetă „Aegis Ashore” al SUA, instalat anterior în localitatea Deveselu. Și totuși, aceasta este o veste proastă pentru țările Europei de Est pentru că nimic nu este mai stabil decât ceea ce este temporar.
Pentagonul dispune de circa 200 de rachete THAAD pentru cele șapte baterii ale sale și de aproximativ 40 de lansatoare. Americanii nu prea obișnuiesc să facă risipă de aceste complexe. Până nu demult, în afara teritoriilor continentale ale SUA, pozițiile THAAD erau dislocate doar pe insula Guam, în Israel și Cpreea de Sud, adică în cele mai fierbinți puncte ale Planetei. În România a fost trimisă bateria THAAD din componența brigăzii 69 a apărării antirachetă care își are baza în statul Texas. Transferul temporar al unui astfel de armament la o distanță de peste 10 mii de km nu are o explicație logică.
De altfel, ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, a menționat anterior: „În documentele conceptuale ale SUA este stabilită oficial orientarea antirusească a activităților din sfera sistemului antirachetă „Aegis Ashore”.
Moscova urmărește cu atenție complexul THAAD din România.
Cum va fi pus în aplicare sistemul antirachetă
De ce a fost necesar ca sistemul transcontinental să fie amplasat în Europa de est? Pe perioada de modernizare a sistemului Aegis Ashore în România era funcțiile acestuia puteau fi preluate pur și simplu de un sistem analog maritim, dislocat pe un crucișător NATO din portul Constanța. Mai ales că acest lucru îl permit convențiile internaționale în domeniu. Dar iată că s-a dorit "eurointegrarea" anume a sistemului THAAD, care după parametri tehnici se află undeva între Aegis Ashore și complexul Patriot. Și acest sistem antirachetă este destinat contracarării rachetelor balistice de rază medie și lungă de acțiune, care are o rază de acoperire mai mare decât sistemului antirachetă „Aegis Ashore”, de 150 – 200 de kilometri.
După ce SUA au părăsit Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare putem să presupune, cu o doză mare de exactitate, că SUA vor disloca în Europa rachete cu rază medie și mică de acțiune, dar și că Rusia va avea o reacție simetrică. În acest caz, vor deveni ținte toate țările din Europa care au instalate pe teritoriul lor sisteme antirachetă americane. Va putea Aegis Ashore și complexul THAAD să doboare în mod eficient rachetele rusești? Nimeni nu poate să știe. Dar iată că SUA se pregătesc de luptă din timp: consolidează sistemul Aegis Ashore și adaptează complexul THAAD pentru Europa. Iar lucrările tehnice car au intervenit la sistemul Aegis Ashore din România sunt doar un pretext.
Dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă generează cu siguranță o situație militară și politică tensionată în regiune.
Cu cât va fi mai eficient complexul THAAD, cu atât mai mult va spori tentația de a recurge la forță și cu atât mai multe rachete vor cădea peste România, Moldova și Ucraina.
Reducerea capacităților
Amplasarea sistemului american antirachetă în România constituie o mare provocare. Moscova a reacționat imediat, amplasând în Crimeea bombardierele purtătoare de rachetă de lungă acțiune Tu-22M3. Această reacție de răspuns, în mod greu de înțeles, a trezit nemulțumirea NATO.
Fostul comandant al forțelor aerospațiale ale Rusiei Victor Bondarev a explicat de ce partenerii nu au motiv să se supere. El spune că raza de acțiune a rachetelor amplasate pe Tu-22M3 permite aplicarea loviturii în orice punct din Europa, distrugând orice obiectiv al sistemelor inamice THAAD și de apărare antiaeriană.
Măsurile preventive sunt justificate. În mod conceptual, Federația Rusă privește sistemul global THAAD ca o amenințare adusă echilibrului militar mondial, pentru că scopul de bază este neutralizarea sistemelor de lansare a rachetelor cu focoase nucleare ale Rusiei, Chinei și altor țări.
Bineînțeles, Rusia se împotrivește apariției în apropierea hotarele sale a complexului antirachetă THAAD.
Însă chiar amplasarea în spațiul cosmic a elementelor americane antirachetă nu va asigura supremația militară a NATO și SUA.