Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce moldovenii își pierd dinții din fragedă tinerețe

CC0 / Pixabay / oswaldoruiz / Cabinet stomatologic
Cabinet stomatologic - Sputnik Moldova
Abonare
Calitatea apei, aerului și solului influențează direct starea dinților, iar sănătatea dinților este esențială pentru buna funcționare a organismului uman. Moldovenii sunt îndemnați de stomatologi să aibă grijă ce apă beau, ce mănâncă și ce aer respiră.

CHIȘINĂU, 23 mai — Sputnik, E.L. Oamenii din Republica Moldova au dinții bolnavi și din cauza mediului poluat, au semnalat medicii stomatologi în cadrul unui seminar desfășurat la Chișinău. Ei au tras alarma că moldovenii au probleme cu gingiile, după care își pierd dinții, uneori chiar la vârsta adolescenței, pentru că nu respiră aer curat, beau apă de proastă calitate și mănâncă fructe și legume recoltate pe soluri degradate.

Pastă de dinţi - Sputnik Moldova
Societate
Atenţie: Iată de ce pasta de dinți poate fi periculoasă pentru sănătate

Problema este gravă, pentru că de sănătatea dinților depinde sănătatea întregului organism.

Apa rea îngălbenește dinții

Fluoroza dentară, o afecțiune caracterizată prin schimbarea culorii dinţilor sau pătarea lor, este foarte frecventă în Republica Moldova. Această afecțiune a dinților este provocată de cantitățile prea mari de fluor în apa de băut, urmare a poluării solului cu pesticide în perioada „agriculturii intensive” – un experiment efectuat pe timpul fostei URSS. În unele localităţi erau afectați de fluoroză și până la 80% dintre adolescenţii de 12-17 ani, potrivit unui studiu realizat de Unicef și Guvernul de la Chișinău în anul 2010.

Și dacă apa de băut ne-o putem filtra individual, respirăm cu toții același aer și consumăm produse alimentare ce provin din același sol. Din acest motiv este atât de important ca întreaga societate să conștientizeze importanța protejării mediului înconjurător și să nu lase responsabilitatea pentru acest domeniu doar pe seama instituțiilor de resort și a ecologiștilor.

Un mediu curat este esențial pentru sănătate

„De sănătatea cavității orale depinde sănătatea și starea totală a organismului uman. Medicina contemporană pune accentul pe cauzele bolilor care apar tot mai frecvent, iar unele din ele sunt chiar factorii de mediu. Calitatea aerului, apei, solului au un impact direct asupra noastră. Un mediu curat este esențial pentru sănătatea și bunăstarea populației. Interacțiunea dintre mediu și sănătate este complexă și dificil de evaluat. Consider că orice medic, dar și fiecare om în parte trebuie să cunoască poluanții, să fim precauți la tot ce consumăm și ce aer respirăm”, a spus stomatologul Tatiana Poroșencova, doctor în științe medicale, în cadrul seminarului consacrat sănătății gingivale a moldovenilor.

„Responsabilitatea pentru sănătatea gingivală este a fiecăruia dintre noi”, a subliniat specialistul.

Fără fum de țigară, dar cu emisii de carbon ale vehiculelor

Republica Moldova dispune acum de o bază legală privind controlul tutunului și interzicerea fumatului în spațiile publice. Acest fapt a sporit șansele oamenilor de a respira un aer mai curat.

Медуниверситет Молдовы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Concurență acerbă la facultatea de stomatologie: 60 persoane pe un loc

Însă, bunăoară, de emisiile de carbon ale vehiculelor, un poluant major al aerului în orașele Moldovei, nu vom scăpa degrabă. Mai mult, experții economici prognozează că numărul autoturismelor va crește de două ori în următorii ani.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează anual concentrația a 35 de poluatori atmosferici, analizând inclusiv datele furnizate de Moldova. La rândul său, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului monitorizează anual 26 de poluanți atmosferici, conform specificului Moldovei, și îi informează pe parteneri în privința „poluării atmosferice transfrontaliere pe distanțe lungi”, a precizat la seminar Stela Drucioc, administrator al Unității de Implementare a Proiectelor de Mediu, instituție publică din Chișinău.

Seminarul consacrat sănătății gingivale a fost organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Universitatea de Stat de Medicină „Nicolae Testimițeanu” și Institutul de Mediu de la Stockholm. La eveniment au participat vreo 80 de studenți, precum și membri ai corpului didactic și academic de la Facultatea de Stomatologie.

Fluxul de știri
0