Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Brexit: Theresa May - Un nou Acord și propunerea pentru al doilea referendum

© AFP 2024 / PHILIPPE LOPEZTheresa May
Theresa May - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul britanic Theresa May a propus un nou acord cu privire la Brexit, care include posibilitatea organizării unui al doilea referendum. Totuşi, propunerea a fost criticată de deputații laburiști și de cei conservatori.

CHIȘINĂU, 22 mai – Sputnik. În discursul său susţinut marți, May a spus că propune un nou acord cu privire la Brexit, care va conţine un plan de 10 puncte pentru negocierile din viitor. De asemenea, noul plan include şi propunerea organizării unui al doilea referendum, care va permite poporului britanic să ratifice acordul de retragere, care este încă în lucru.

Pod feroviar pe Amur - Sputnik Moldova
EXCLUSIV: Oportunități de angajare pentru moldoveni în Marea Britanie, după BREXIT

Propunerea se referă şi la acordurile privind frontiera irlandeză, la un proiect de lege privind drepturile lucrătorilor, la problemele de mediu și la acordurile comerciale post-Brexit.

„Spun cu convingere către fiecare parlamentar şi fiecare partid: am făcut compromisuri, acum vă cer să faceți compromisuri”, a declarat premierul birtanic, citat de RT. Ea a avertizat cu privire la un „coșmar viitor pe care îl va crea o politică permanent polarizată” în cazul în care nu se va ajunge la un acord.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a fost printre primii care au reacţionat cu privire la propunere.

„Desigur, când va fi publicat, vom analiza serios detaliile proiectului de lege privind acordul de retragere. Dar nu vom susţine o versiune «reambalată» a aceluiaşi acord vechi”, a declarat Corbyn marți.

De asemenea, noua propunere pare să nu îi mulţumească nici pe laburişti, nici pe conservatori.

„Atât laburiştii, cât și conservatorii sunt într-adevăr în relaţii tensionate și nu sunt sigur că remarcile destul de ambigue de astăzi [ale lui May] vor convinge mulți oameni”, a declarat pentru RT politicianul britanic și comentatorul politic Jonathan Fryer.

Brexit - Sputnik Moldova
Moldovenii din Anglia post-Brexit: Va fi nevoie disperată de lucrători în acest sector

Deputații conservatori s-au arătat şi ei dezamăgiţi.

„Sunt frustrat. Sunt cu adevărat îngrijorat de posibilitatea propusă pentru un al doilea referendum. Oamenilor li s-a spus la referendum, a fost ultimul cuvânt pe această temă pentru o generație – că va fi implementat”, a declarat deputatul conservator Andrew Percy.

Propunerea lui May vine cu doar câteva zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European, participarea Regatului Unit generând controverse, având în vedere încercarea continuă a țării de a părăsi Uniunea.

După luni întregi de dispute cu privire la acordul de retragere, premierul a promis că va demisiona după ce parlamentul britanic va vota în iunie legislația care va cuprinde puncte-cheie privind Brexit.

Fluxul de știri
0