Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din Anglia post-Brexit: Va fi nevoie disperată de lucrători în acest sector

CC0 / Pixabay / Tumisu / Brexit
Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
Persoane din conducerea Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie au avertizat că politica Theresei May privind imigrația post-Brexit va avea efecte negative îngrijorătoare asupra spitalelor britanice.

CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik. Executivi din Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie și-au exprimat îngrijorarea cu privire la Cartea Albă a guvernului referitoare la imigrație, care prevede planuri stricte de impunere a unui prag salarial de 30.000 de lire sterline pentru lucrătorii care vin în Marea Britanie după Brexit.

Pod feroviar pe Amur - Sputnik Moldova
EXCLUSIV: Oportunități de angajare pentru moldoveni în Marea Britanie, după BREXIT

Oficialii susţin că acest prag „alarmant” ar putea determina „cea mai distructivă propunere de politică pentru recrutarea de personal pentru NHS” și va forța unele spitale să anuleze 25% din servicii, potrivit documentelor analizate de The Daily Telegraph.

De asemenea, acest prag poate împiedica eforturile de a atrage cele 50.000 de asistente medicale solicitate de serviciul de sănătate.

În conformitate cu normele viitoare privind imigrația, lucrătorilor calificați li se va permite să vină și să locuiască în Marea Britanie dacă veniturile lor sunt de 30.000 de lire sterline pe an sau peste această sumă.

Potrivit documentelor de la o întâlnire din ianuarie între reprezentanţi NHS şi oficiali de la Whitehall, documente văzute de The Telegraph, persoane de rang înalt din cadrul NHS susţin că pragul de 30.000 de lire va reduce semnificativ personalul de care este nevoie disperată în spitale din Marea Britanie.

„Cine deţine o calificare în asistență medicală, poate câștiga un loc de muncă oriunde în lume, iar dacă Marea Britanie nu dorește să fie competitivă ... va pierde”, se arată într-un document.

Brexit - Sputnik Moldova
Perioada „post-Brexit”: Cetăţenii europeni, avertizaţi cu privire la mai multe probleme

Cartea albă a guvernului prevede că vor fi disponibile permise de cinci ani  pentru lucrătorii cu calificare superioară.

Însă opoziția nu este de acord cu impunerea pragului minim de 30.000 de lire sterline pentru obţinerea permiselor de lucru post-Brexit.

Pragul propus a declanșat deja dispute intense, grupurile de afaceri și NHS spunând că se înlătură prea mulți oameni care lucrează în domenii precum asistența medicală.

Legea a fost trimisă către o consultare suplimentară, după ce chestiunea a provocat diviziuni profunde şi în cadrul guvernului.

Cancelarul Philip Hammond și ministrul pentru afaceri Greg Clark au declarat că ar trebui eliminată din planurile privind imigraţia.

Fluxul de știri
0