Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

EXCLUSIV: Oportunități de angajare pentru moldoveni în Marea Britanie, după BREXIT

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Accesați arhiva multimediaPod feroviar pe Amur
Pod feroviar pe Amur - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii vor putea munci în Marea Britanie și după BREXIT. Asigurarea vine din partea autorităților din domeniul muncii din țara noastră.

CHIȘINĂU, 20 apr - Sputnik, Maria Dimineț. Moldovenii care dețin pașapoarte biometrice pot să fie liniștiți. Fenomenul BREXIT nu le va închide ușa dacă vor dori să muncească în Marea Britanie. Despre aceasta ne-a comunicat Anastasia Zaharia, consultant principal în cadrul Direcției Politici Ocupaționale și de Reglementare a Migrației, din cadrul Ministerului Muncii.

”Între Republica Moldova și Marea Britanie nu există niciun acord de cooperare în domeniul muncii. În același timp, Acordul de Asociere Republica Moldova-UE nu prevede facilități pentru cetățenii noștri în statele UE. Respectiv, moldovenii cu pașapoarte biometrice vor fi angajați și după BREXIT, la fel ca în prezent: conform condițiilor prevăzute în legislația migrațională britanică, care îi vizează pe cetățenii din statele non europene. Schimbări ar putea apărea doar dacă Marea Britanie va stabili noi condiții de angajare pentru această categorie de cetățeni. Dar chiar și în acest caz, agențiile de recrutare private din țara noastră, care se ocupă de angajarea cetățenilor noștri în Marea Britanie, vor acționa în conformitate cu noile reguli. Ca urmare, BREXIT nu-i va afecta pe muncitorii moldoveni”, a explicat Anastasia Zaharia.

Ce vor face însă moldovenii care dețin cetățenia României sau Bulgariei după BREXIT? Pentru Marea Britanie ei sunt cetățeni europeni, chiar dacă sunt și deținătorii pașapoartelor moldovenești.

”Respectiv, urmare a BREXIT, ar putea fi afectați doar moldovenii care se angajează în baza cetățeniei duble - române sau bulgare, fiind tratați drept cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene”, a concluzionat Anastasia Zaharia.

Om de afaceri britanic:  muncitorii moldoveni să fie liniștiți 

Adrian Dulgher - Sputnik Moldova
Cum să devii bogat? Sfaturi de la un om de afaceri de succes

Omul de afaceri Adriano Dulgher, un moldovean care a imigrat în Marea Britanie acum 20 de ani, este sigur că BREXIT nu-i va afecta pe muncitorii moldoveni. Potrivit lui Adriano Dulgher, britanicii au ales să părăsească Uniunea Europeană pentru a preveni recesiunea economică, fenomen care afectează mai multe state europene. Ca urmare, pe ordinea de zi a autorităților din Marea Britanie, după BREXIT, este dezvoltarea economiei.

”Marea Britanie importă mult, dar exportă puțin. Dacă nu părăsește UE, nu va reuși să negocieze negocieze acorduri comerciale avantajoase. După BREXIT însă Marea Britanie va încuraja industria serviciilor în domeniile arhitecturii, managementului, industriei prelucrătoare, expertizei”, a explicat Adriano Dulgher.

În aceste condiții, Marea Britanie are nevoie de forță de muncă suficientă, în toate domeniile economiei. De aceea, orice imigrant, care va contribui la dezvoltarea țării, va fi binevenit.

”Marea Britanie nu va pune piedici imigranților. Avem nevoie de muncitori în construcții, restaurante, baruri. În aceste domenii lucrează mulți moldoveni, români, bulgari și alte state non europene. O economie puternică are nevoie de clasa superioară, de clasa mijlocie și clasa muncitoare. Mulți dintre moldovenii care lucrează în Marea Britanie sunt din clasa de mjloc. Marea Britanie va rămâne fără forță de muncă, dacă nu va permite acestor oameni să vină aici”, a explicat Adriano Dulgher.

Și după BREXIT, moldovenii cu pașapoarte românești se vor integra ușor în Marea Britanie, consideră Adriano Dulgher. Chiar dacă Regatul Unit va părăsi comunitatea europeană în lipsa unui acord cu UE, Marea Britanie nu va complica procedura de angajare a cetățenilor din statele europene.

”Pentru moldovenii cu pașaportul românesc va fi și mai ușor să se angajeze în Marea Britanie. În acest caz, vor aplica pentru permis de ședere. Cu certitudine, moldovenii vor putea veni după BREXIT, vor putea rămâne să lucreze și să obțină cetățenia britanică. Marea Britanie va stabili noi reguli pentru cetățenii din statele europene, dar nu cred că schimbările vor fi semnificative”, a precizat Adriano Dulgher.

Marea Britanie va da prioritate muncitorilor calificați?

Brexit - Sputnik Moldova
Moldovenii din Marea Britanie - Cele patru scenarii ale Brexit-ului

Politologul Pavel Midrigan consideră însă că după BREXIT, Marea Britanie își va modifica politica migraționistă. Aceasta ar putea reglementa condiții mai dure pentru sosirea și stabilirea imigranților, inclusiv a moldovenilor.cum să devii bogat.cum să devii bogat

”Marea Britanie va oferi în continuare beneficii imigranților, dar selectiv. Autoritățile britanice vor lua în calcul vârsta persoanei, profesia, dacă are copii. Marea Britanie vrea o generație mai tânără de imigranți, inclusiv cu copii. Toți cei care vor avea capăcități să dezvolte economia Marii Britanii, vor fi bineveniți”, a menționat Pavel Midrigan.

În opinia lui Pavel Midrigan, mai multe posibilități de angajare în Marea Britanie vor avea moldovenii calificați. În prezent, pe piața muncii britanice există o cerere mare față de specialiștii din domeniul tehnologiilor informaționale, care sunt pregătiți în Republica Moldova.

”Cel puțin, în următorii cinci ani, muncitorii calificați din țara noastră se vor putea angaja în Marea Britanie. Mari șanse au profesioniștii din domeniul tehnologiilor informaționale, roboticii. Universitatea Tehnică din țara noastră pregătește buni specialiști în acest domeniu. În următorii cinci ani, fără  calificare și cunoașterea limbii engleze, moldoveni nu se vor putea angaja în Marea Britanie.

În ce domenii vor putea activa muncitorii necalificați din Moldova?

Brexit - Sputnik Moldova
Perioada „post-Brexit”: Cetăţenii europeni, avertizaţi cu privire la mai multe probleme

Omul de afaceri britanic Adriano Dulgher recunoaște că Marea Britanie mizează pe muncitori calificați, după BREXIT. În unele domenii ale economiei însă există o cerere mare față de muncitorii necalificați.

”Să nu uităm că muncitorii necalificați nu lucreaza în construcții. În Marea Britanie sectorul construcțiilor este destul de puternic. Suplimentar, avem o cerere mare de forță de muncă necalificată în hoteluri, restaurante, baruri”, a precizat Adriano Dulgher.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va părăsi Uniunea Europeană în data de 31 octombrie, 2019. BREXIT a fost amânat deja de două ori, deoarece Marea Britanie nu a reușit să negocieze un acord avantajos cu Uniunea Europeană.

 

 

Fluxul de știri
0