Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ipocrizia politicienilor sau de ce moldovenii au ajuns să cumpere cartofi cu 20 de lei/kg

© Sputnik / Miroslav RotariЦентральный рынок овощи
Центральный рынок овощи - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Acum toată lumea se întreabă: cine este vinovat că prețurile la cele mai importante legume au luat-o razna și mulți dintre moldoveni nu-și mai permit să procure nici măcar un kilogram de cartofi? Unii spun că piața este de vină sau condițiile climaterice. Nimic mai fals. Adevărul e că singurul și principalul vinovat este clasa politică ipocrită pe car o are astăzi Republica Moldova.

După ce timp de câteva săptămâni lumea s-a revoltat (este adevărat – doar pe rețele de socializare, adică virtual) de prețurile astronomice la legumele de bază, folosite mai ales de cei săraci, cum ar fi cartofii, ceapa, morcovii, care au ajuns la 20 de lei (un euro!) pentru un kilogram și chiar mai mult, într-un târziu, autoritățile au venit cu o explicație. Bineînțeles, nu Guvernul a venit cu această explicație, cum ar fi și firesc, căci Guvernului lui Pavel Filip i-a expirat mandatul, iar altul instalat legal nu avem. Și nici Parlamentul, cum ar fi la fel de firesc, căci acesta este ales, constituit legal, dar nefuncțional din cauza ambițiilor liderilor de partid.

Супермаркет - Sputnik Moldova
Cartofii, mai scumpi ca în UE: Au ajuns un produs de lux în Republica Moldova - Foto

Cu o explicație asupra a ceea ce se întâmplă pe piața de legume a venit Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și doar în cazul majorării astronomice a prețurilor la cartofi. Concluzia celor de la ANSA este simplă: prețurile sunt mari pentru că Republica Moldova, care este o țară eminamente agrară și care are atâtea terenuri nelucrate și atâția șomeri!, produce doar puțin peste jumătate din necesarul pentru consum.

Asta-i culmea: avem atâția șomeri, terenuri nelucrate, dar importăm cartofi din Germania, Rusia și Israel

"Politica de preț este dictată de piață, iar situația creată ține de micșorarea  suprafețelor însămânțate cu cartof cu cca 2000 ha în ultimii 3 ani, a scăderii producției de cartof de la 214 mii tone la 175 mii tone, precum și a condițiilor climaterice nefavorabile și de sezon. Totodată, consumul intern al cartofului constituie cca 300 mii tone, iar capacitatea de aprovizionare cu cartof de producere autohtonă este cca 50-60% din necesar", scriu cei de la ANSA.

Супермаркет - Sputnik Moldova
Iată cum sunt jecmăniți moldovenii chiar și de Sfintele Sărbători de Paște – Foto

Tot ANSA ne anunță că, pentru a acoperi necesarul de consum, Republica Moldova importă cartofi din Republica Belarus, România, Ucraina, Federația Rusă, Israel, Republica Polonă, Republica Federală Germania.

Deci, cum spuneam mai spus, având un sol atât de fertil, având atâtea loturi nelucrate, având atâția șomeri, Republica Moldova importă cartofi din așa țări ca Belarus, România, Ucraina, Rusia, Israel, Polonia, Germania.

Moldova, o țară agrară în care cartoful a ajuns, dintr-un produs social, unul de lux

Și aici trebuie să mai amintim că mai avem și o populație extrem de săracă, cea mai săracă în Europa, atât de săracă încât prețul de 20 de lei pentru un kilogram a făcut ca până și cartofii să ajungă pentru unii un produs de lux.

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Incredibil: Câți ani trebuie să muncească un moldovean cu venituri medii pentru o locuință

Această situație s-a întâmplat din cauza lipsei de profesionalism, a lipsei de viziune a celor responsabili de sectorul agricol din actualul guvern, pentru că, în general, guvernanții nu au nicio preocupare pentru protecția producătorului autohton. Ei, cei din cadrul Ministerului Agriculturii, a Ministerului Economiei, trebuiau să se gândească încă acum 1-2-3 ani ce politici să implementeze ca să reducă la minimum importul de cartofi în Moldova și creșterea explozivă a prețurilor, adică să evite situația de astăzi.

Iată că acești responsabili din Guvernul Filip nu s-au achitat de această obligațiune. Și asta în condițiile în care am avut un an electoral și autoritățile au depus tot efortul ca în țară să fie bine și partidul de guvernământ să iasă bine în alegeri. Și în condițiile în care, de ce să nu recunoaștem?, au realizat un șir de lucruri importante pentru țară, pentru populația ei, pentru mai multe categorii de săraci.

Dezastrul care bate la ușă

Studenți, ore, universitate - Sputnik Moldova
Moldova: Dezastru pe toate liniile, până și numărul doctoranzilor este în scădere

Acum să facem un exercițiu de imaginație: să ne gândim ce se va întâmpla peste o jumătate de an, peste un an, în Republica Moldova, în condițiile în care astăzi avem o țară fără un guvern legal și fără un parlament funcțional. Ce prețuri la fructe, la legume, la produsele de primă necesitate vom avea la iarnă, la primăvară? Care vor fi evoluțiile pe piață valutară, ce se va întâmpla cu moneda națională?

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
De ce aleșii poporului nu vor să guverneze sau Țara moare, dar politicienii se scarpină

Răspunsul este univoc: va fi un dezastru total, pe lângă care creșterea prețurilor la legume din această primăvară este floare la ureche. Iar responsabili de acest dezastru sunt cei care au participat la alegeri, au cerut în data de 24 februarie votul cetățenilor, l-au obținut, au acces în Parlament, iar acum nu vor să constituie o majoritate parlamentară și să instaleze un guvern pentru că asta le dictează interesele lor personale și de grup, de partid, de clan. Și nu contează că în acest fel au provocat o criză instituțională în republica Moldova, care riscă să se transforme într-o catastrofă umanitară.

Fluxul de știri
0