Nu constituie o excepție nici actuala sărbătoare a Învierii Domnului.
Activist Alexandru Gâscă, care este un cunoscut militant pentru protejarea pieței interne și promovarea producătorului autohton a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii cu prețurile afișate sâmbătă, 27 aprilie, când toată lumea face cumpărături pentru masa de sărbătoare, de precupeții de la Piața Budapest, care se află pe bulevardul Dacia din sectorul Botanica al Capitalei.
Preșurile nu sunt doar mari, ci de-a dreptul halucinante.
- Ardei grași – 95 de lei kilogramul,
- Castraveți – 100 de le kilogramul, dar se vând și cu 70 de lei kilogramul,
- Struguri de import – 120 de lei kilogramul,
- Roșii moldovenești – 70 de lei kilogramul,
- Căpșune – 65 de lei kilogramul.
Prețurile sunt halucinante dacă le compari cu cele la alte produse, cum ar fi strugurii de masă autohtoni, pe care producătorii locali îi vindeau acum câteva săptămâni cu doar 5 lei kilogramul.
Pentru a afla care este cauza acestor creștere atât de mari ale prețurilor, am discutat cu precupeții de la o piața din Capitală. Mare ne-a fost surpriza să aflăm că aceasta este consecința faptului că anume producătorii locali le majorează atât de mult. Ei profită de faptul că în perioada din ajunul sărbătorilor stocurile din depozite ale marilor rețele de import se epuizează, iar în timpul sărbătorilor acestea nu fac importuri, au și ei ca toată lumea minivacanța de Paște. Și atunci le livrează marfa precupeților din piață, intermediarilor la prețuri mari.
Noi admitem și chiar cunoaștem că producătorii autohtoni nu o duc foarte bine, că de multe ori sunt au un profit simbolic, unii falimentează și din această cauză caută și ei să profite, să câștige un ban în plus atunci când conjunctura de pe piață le permite. Și marile sărbători, Crăciunul, dar mai ales Paștele, le oferă această posibilitate: importatorii sunt în vacanță, iar piața înghite multă marfă.
Dar, dacă ei își doresc ca oamenii de rând, consumatorii să fie solidari cu ei, să nu cumpere produse de import, ci pe cele autohtone, ar trebui și ei să manifeste solidaritate cu consumatorii. Altfel au de pierdut și unii, și alții, și profită doar importatorii.
Credem că în acest caz vina cea mai mare le aparține autorităților care nu au elaborat un mecanism de amortizare a prețurilor și de sprijinire a producătorilor autohtoni și locali.