Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sondaj: Moldovenii vor mai degrabă ca PSRM să facă alianță cu PDM, decât cu Blocul ACUM

CC0 / Pixabay / B_Me / Pietoni
Pietoni - Sputnik Moldova
Abonare
Aproape 29% dintre participanții la un sondaj au fost de părere că o alianță dintre Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Democrat (PDM) ar fi soluția pentru depășirea actualei crize politice, în timp ce 27% s-au pronunțat pentru o alianță dintre PSRM și Blocul ACUM.

CHIȘINĂU — 14 mai, Sputnik. Varianta alegerilor parlamentare ca soluție de rezolvare a crizei a fost indicată de 15% dintre respondenți.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Politică
Curtea Constituțională, despre schimbarea sistemului electoral și anticipate

Configurația Parlamentului ar rămâne neschimbată în cazul anticipatelor, pentru că pragul electoral ar fi depășit de aceleași trei formațiuni — PSRM, PDM și Blocul ACUM, arată rezultatele studiului.    

Întrebați ce forțe ar învinge în eventuale alegeri anticipate, peste 19% dintre participanții la sondaj au răspuns că forțele de stânga, aproape 11% consideră că ar învinge forțele de dreapta, 15% au apreciat că învingătoare ar ieși forțele de centru. Totodată, 33% au răspuns că nicio forță politică nu ar acumula majoritatea.

Conform rezultatelor sondajului, Igor Dodon conduce la capitolul „cea mai mare încredere” acordată unui politician, cu aproape 26%, fiind urmat de Maia Sandu — 6,8%, Vladimir Plahotniuc — 6,6%, Andrei Năstase -  4,7%, Zinaida Greceanîi — 4,6%, Ilan Șor — 4%. 

Moldovenii nu vor în NATO și le-a scăzut simpatia pentru UE

În cazul organizării unui referendum, 37,5% dintre intervievați ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce 39% ar opta pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică. Pentru aderarea la NATO s-ar pronunța 22%, iar împotrivă ar fi aproape 55%. 

Участники первомайской демонстрации от партии Социалистов в Кишиневе  - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon către oponenții politici: Noi nu avem ce împărți, toți vrem pace și stabilitate

Peste 28% dintre respondenți au apreciat că Republica Moldova are o relație „rea” și „foarte rea” cu Federația Rusă, iar 48% au apreciat că relația este bună. În opinia respondenților, Republica Moldova are o relație bună cu Ucraina — 63%, cu România — 61%, cu SUA — 55%, cu UE — 61%.

Sondajul a fost realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor în perioada 1-10 mai, pe un eșantion de 1.189 de persoane din 89 de localități ale țării, marja de eroare fiind de 3%.

Fluxul de știri
0