Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

După sărbători moldovenii își părăsesc iarăși țara

CC0 / Pixabay / JESHOOTScom / Aeroport
Aeroport - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi mai multă lume din Republica Moldova este întristată: rudele au plecat din nou pe mult timp la muncă peste hotare.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik, Andrei Petric. Pentru mii de cetățeni ai țării noastre a luat sfârșit perioada bunei dispoziții. După ce au petrecut acasă Sărbătorile Pascale alături de cei dragi, ei iarăși își fac bagajele și pleacă din țară pe o perioadă îndelungată. N-au încotro, aceasta-i deja o tradiție tristă, care domnește pe meleagurile noastre deja de mai bine de două decenii.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Un nou fenomen extrem de grav în Moldova: Emigrează nu doar indivizii, ci familii întregi

Mulți dintre cei care își iau zborul zilele acestea de pe aeroportul Chișinău sunt cu moralul la pământ. Doar acasă, alături de cei dragi, este cu mult mai bine decât singur printre străini.

Moldovenii au venit să-și petreacă la aeroport cele mai scumpe ființe: mame și tați, surori și frați, prieteni dragi. Sentimentul acut al despărțirii a pus stăpânire pe inimile și sufletele oamenilor.

Astăzi își vor lua zborul în diferite direcții toți cei care ar fi putut să rămână și să muncească acasă, însă limbajul dur al bancnotelor le impune condiții dure și fără compromisuri.

Zeci de aeronave îi vor duce ca gândul pe concetățenii noștri în diferite colțuri ale Europei: Moscova, Londra, Paris, Istanbul, Berlin, Roma, București, Frankfurt, Viena, Verona, Barcelona, Krasnodar.

Valeriu Sainsus - Sputnik Moldova
Exodul continuă: Anual populația țării se reduce cu trei la sută

Cu siguranță, majoritatea pasagerilor de pe aceste curse zboară spre faimoasele orașe nu pentru a-și petrece acolo vacanța. În discuția cu reporterul Sputnik, una dintre conaționalele noastre pe nume Irina, petrecându-și sora peste hotare, a spus cu lacrimi în ochi:

”Sora are doi copii, îi crește fără soț, din care cauză este nevoită să plece și să muncească pentru a-i pune pe cei mici pe picioare. Mă doare inima petrecând-o: încă din copilărie ea este pentru mine cea mai scumpă ființă. Dar, ce să-i faci. Voi plânge, mă voi calma și voi aștepta până la noua întâlnire care va avea loc, în cel mai bun caz, peste un an, la sărbătorile de Paști”.

Această istorie este una prozaică, la fel ca în cazul a mii de concetățeni de-ai noștri. Pentru ca în Moldova să se înscăuneze fericirea, este nevoie de locuri de muncă bine plătite. Însă, atât timp cât lucrurile sunt așa cum sunt, durerea despărțirii va arde inimile oamenilor, iar lacrimile le vor împăienjeni ochii ori de câte ori își vor aminti de cei plecați pe mult timp de acasă.

Fluxul de știri
0