Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un nou fenomen extrem de grav în Moldova: Emigrează nu doar indivizii, ci familii întregi

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
Demograful Valeriu Sainsus spune că Republica Moldova traversează o nouă etapă a fenomenului emigrației, când peste hotare pleacă nu un membru al familiei, ci familia întreagă.

CHIȘINĂU, 6 ian – Sputnik, Sergiu Praporșcic. Doctorul în științe demografice Valeriu Sainsus, care este și conferențiar universitar la Academia de Studii Economice, afirmă că micșorarea dramatică a numărului studenților în universități are mai multe cauze, între care și un fenomen nou și periculos pentru Republica Moldova: țara este părăsit nu doar de un membru al familiei, care merge să muncească peste hotare ca să trimită bani acasă, ci de familii întregi care pleacă ca să nu se mai întoarcă.

Studenți, instituții superioare de învățământ - Sputnik Moldova
Învățământul universitar din Moldova: În 2019 va fi și mai rău

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la începutul anului de studii 2018-2019, numărul de studenți a fost de 60,6 mii de persoane (exclusiv străini), cu circa 5 mii de studenți mai puțin comparativ cu anul de studii precedent. Privită într-o perioadă mai lungă de timp, situația este și mai gravă: doar în ultimii 12 ani, numărul de studenți s-a redus de două ori: de la 128 de mii în anul de studii 2006-2007, la 60 de mii în anul de studii 2018-2019.

Demograful Valeriu Sainsus spune că amploarea acestui fenomen ar putea să fie chiar și mai mare: "Eu cred că numărul de studenți care învață la universitate nu este de două ori mai mic, ci chiar de trei ori. Numărul studenților atât din universitățile de stat, cât și din cele private este în cădere liberă. Acum un deceniu vorbeam despre așa-numita criză a liceelor. Acum această criză a ajuns la universități pentru că generația care era atunci la liceu acum e la universitate", susține demograful.

Depopularea țării - pustiirea universităților

Victor Mocanu - Sputnik Moldova
Demografii trag un semnal de alarmă. Cum va arăta Moldova peste câțiva ani

Valeriu Sainsus afirmă că la această situație au dus mai mulți factori, nu doar cel demografic. Dar bineînțeles și cel demografic: numărul tinerilor care astăzi sunt de vârsta de a merge la studii universitate s-a înjumătățit față de cel din anii '90 ai secolului trecut și chiar este mai mic și decât cel din anii 2000. Asta înseamnă că s-a înjumătățit și generația celor care trec prin ciclul de liceu.

Un factor important este că tinerii merg să-și facă studiile peste hotare: numai în România avem în fiecare an peste 5-6 mii de burse, dar tinerii merg și în alte state din Europa.

Optimizarea liceelor și gimnaziilor le-a tăiat tinerilor de la sat pofta de universitate

Foto simbol - migranți - Sputnik Moldova
Republica Moldova
E oficial: În locul unui moldovean plecat din țară, vin doi străini

Optimizarea liceelor și gimnaziilor este un alt factor care a dus la reducerea numărului de studenți în universități.

"Să nu uităm că 60 la sută din populația țării locuiește în spațiu rural. Tineretul rural s-a pomenit într-o situație critică. Marea majoritate a lui nu are posibilitatea să obțină diploma de bacalaureat în localitatea în care locuiește și învață. Cea mai scurtă cale spre studii rămâne accederea într-un colegiu care se află fie în centrul raional, fie în Chișinău. Iar perioada de aflare în colegiu le frânge intenția de a-și continua studiile la universitate", a spus Sainsus.

Familii, mult prea sărace

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Igor Dodon face pronosticuri sumbre: Moldova va deveni o ţară depopulată

Solicitat să explice de ce studiile făcute la colegiu le taie tinerilor pofta de universitate, demograful a spus că marea majoritate a tinerilor din mediu rural merg la colegiu ca să obțină o profesie. După colegiu, ei nu mai doresc să susțină examenele de bacalaureat pentru că sunt nevoiți să meargă să muncească, să se angajeze undeva ca să-și câștige existența.

Și perioada de aflare în colegiu este una destul de mare, ceea ce constituie o povară pentru familiile lor sărace, care nu pot să-și mai permită să-i susțină financiar ca aceștia să meargă și la universitate.

Moldovenii emigrează cu întreaga familie

Dar cel mai grav factor, afirmă Valeriu Sainsus, este că multe familii se mută cu traiul în Europa și cu ele pleacă și copiii.

Chișinăul modern: atenție la trotuare - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Experții au avut dreptate: În curând, Moldova va rămâne depopulată

"Ne confruntăm cu un fenomen nou: avem familii care s-au stabilit în Europa și copiii din aceste familii pleacă și ei în Europa. Fenomenul emigrației este acum la nivel de familie. Suntem într-o etapă avansată a acestui fenomen când deja emigrează nu un membru al familiei, ci familii întregi".

Demograful afirmă că o cercetare pe care a făcut-o acum 5 ani în liceele din orașul Chișinău arată că 25 la sută din elevii fiecărei clase au părăsit țara și s-au dus peste hotare, acolo unde se află fie un membru al familiei, fie ambii.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul de studii 2018-2019, comparativ cu anul de studii 2017-2018, numărul studenților din universitățile de stat s-a redus cu 8,5 la sută s-au 4,7 mii de persoane.

Fluxul de știri
0