Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din Anglia: Nevoie de muncitori – Oferte de muncă în acest sector

© AFP 2024 / DANIEL LEAL-OLIVASLondra - Imagine Simbol
Londra - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Fermierii britanici sunt îngrijoraţi că îi pierd pe „căpşunarii”, care sunt atraşi de ofertele din alte ţări europene, mai ales în contextul incertitudinilor legate de Brexit.

CHIȘINĂU, 11 mai - Sputnik. Cultivatorii de fructe din Marea Britanie s-au bucurat anul acesta de o recoltă bogată, dar se confruntă cu îngrijorarea că le vor rămâne neculese fructele, în contextul în care muncitorii din estul Europei – care reprezintă majoritatea culegătorilor de fructe din această ţară – sunt atraşi de oferte de muncă din ţări europene mai stabile politic şi economic, potrivit unei analize a situaţiei publicate de The Guardian.

Valeriu Sainsus - Sputnik Moldova
Prognoze îngrijorătoare: Aproape 80 la sută dintre moldovenii care emigrează sunt tineri

„Situaţia la care asistăm pentru prima dată este că muncitorii vin la o fermă, apoi se mută la o alta la scurt timp după sosire. Dacă aducem peste 100 de muncitori la o fermă și 10 vor merge în altă parte, acest lucru va crea un deficit mare [de forţă de muncă, n. red.]”, a declarat Stephanie Maurel, director executiv al companiei Concordia, unul dintre cei mai mari furnizori de forţă de muncă.

În acest an, Germania a introdus noi stimulente fiscale pentru lucrătorii străini, ceea ce a creat temerea că mulți moldoveni pot întoarce spatele fermelor britanice, după ce au constituit majoritatea culegătorilor de fructe în ultimii ani.

„Întotdeauna am concurat cu Germania, dar Marea Britanie a fost mai atractivă, munca desfăşurându-se în condiţii mai uşoare. În Germania culesul se face, în mare parte, din genunchi. Multe dintre culturi nu sunt acoperite în Germania. Dacă plouă, nu se lucrează, astfel că, în trecut, Marea Britanie era considerată ca un loc mai atractiv pentru muncă. Dar acum concurența pentru lucrătorii din întreaga Europă este mai acerbă”, a spus Nicholas Marston, președintele organismului comercial British Summer Fruits.

Panorama di Roma, Italia. - Sputnik Moldova
Moldovenii din Italia: Cum pot primi ajutor social de 520 de euro pe lună

Un alt lucru care creează îngrijorare este impactul Brexit, care i-a determinat pe mulţi lucrători din Europa de Est să se simtă mai bineveniți în alte state membre ale UE. Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale le-a oferit recent broșuri în limbile română și bulgară, arătând că Marea Britanie este deschisă să primească lucrători străini.

Se estimează că producătorii de mere vor fi mai afectați de lipsa forței de muncă decât producătorii de căpşuni şi fructe de pădure, deoarece primii vor avea nevoie de culegători toamna târziu, când mulți moldoveni aleg să se întoarcă acasă, după ce au câştigat suma maximă pe care o pot strânge înainte de a plăti impozit.

Mai multe state membre ale UE caută muncitori din afara spațiului comunitar. Sectorul agricol din Spania are angajaţi un număr mare de marocani, în timp ce în Germania 60.000 de ucraineni lucrează pe câmpurile sale.

Marston prezice că Marea Britanie va urma într-o zi aceeaşi tendinţă. „Ca și alte sectoare din industria alimentară, va trebui să începem să căutăm forţă de muncă din afara spațiului european”, a conchis acesta.

Fluxul de știri
0