Potrivit doctorului în științe demografice Valeriu Sainsus, tendințele ultimelor două-trei decenii demonstrează că numărul populației Republicii Moldova descrește, în special în spațiul rural. Circa 80 la sută dintre cei care pleacă sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani. De fapt, aceștia nu sunt cei care pleacă la studii peste hotare, ci sunt în căutarea unui loc de muncă.
"Am pierdut generații întregi. Am pierdut foarte mult din potențialul fizic al țării, caracteristic generațiilor tinere. Aceștia pleacă peste hotare pentru a-și găsi un loc de muncă și puțini dintre ei sunt cei care se întorc acasă", a menționat demograful.
Specialistul a menționat că în procesul de emigrație există câteva trepte: prima etapă presupune emigrarea individului cu intenția de a câștiga bani și de a reveni în țară. La cea de a doua treaptă, persoana care a plecat a început să se adapteze la noile condiții și deja are dubii dacă să se reîntoarcă acasă. A treia treaptă este plecarea definitivă din țara de origine, care de cele mai mule ori se face împreună cu familia.
Valeriu Sainsus afirmă că, atâta timp cât vor exista diferențe majore între locurile de origine și locurile de destinație, atâta timp vom avea emigrație excesivă din Republica Moldova, iar faptul că acest fenomen continuă deja de trei decenii sugerează că schimbările în țară decurg lent sau practic nu sunt deloc.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș