Vinurile moldoveneşti sunt tot mai apreciate peste hotare. Și nu doar de către consumatori, ci și de experții în domeniu, care jurizează diferite concursuri internaționale. O demonstrează numărul mare de medalii și distincții obținute în ultimii ani de către vinificatorii moldoveni.
Vinul moldovenesc - aproape ignorat acasă, dar atât de apreciat peste hotare
Dacă e să ne uităm peste cifre vedem că, numai în 2018, la cele 28 de concursuri internaționale la care au participat vinificatorii noștri, s-au întors cu 490 de medalii și distincții, dintre care tocmai 190 de aur.
Un succes pentru sectorul viticol din țara noastră, care depune eforturi mari pentru a ține pasul cu marile puteri în materie de vinuri.
Cert este că vinurile care au dus faima țării noastre peste hotare și au obținut locurile de frunte la concursurile internaționale pot fi găsite în catalogul „Vinurile de Aur ale Republicii Moldova”, lansat în această primăvară de către Oficiul Național al Viei și Vinului.
„Am conceput acest catalog ca o confirmare a eforturilor depuse de actorii-cheie ai sectorului, care au venit cu această generație de vinuri de o calitate excepțională. Suntem încrezători că vinurile autohtone vor continua să se impună pe piețele externe, iar brandul „Wine of Moldova” va rămâne cel mai reprezentativ Ambasador al țării noastre în afara hotarelor ei”, spune directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.
Participarea vinăriilor la concursurile și expozițiile de profil a fost susținută de Oficiul Național al Viei și Vinului și partenerul strategic de dezvoltare – Proiectul de Competitivitate din Moldova – finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Finanțatorii spun că-i vor susține pe vinificatori și în 2019.
„Noi am luat în calcul numărul de medalii pe care vinificatorii moldoveni le-au obținut în 2018. Să știți că nu ne-a ajuns doar puțin ca să fim țara cu cele mai multe medalii. De aceea, în comun cu Oficiul Național al Viei și Vinului vom susține financiar vinificatorii pentru a participa la concursurile internaționale, astfel încât să atingem scopul propus. Să știți că de la începutul acestui an, vinificatorii noștri deja au obținut 144 de medalii la concursurile internaționale, dintre care 92 de aur. Este un succes, care ne motivează să mergem înainte”, a declarat vicedirectoarea proiectului de competitivitate al USAID, Diana Lazăr.
Totuși, acest succes nu este apreciat aici, acasă. Din cele 16,6 milioane de decalitri de vin produs anul trecut, în Moldova, aproape 14 milioane de decalitri au fost exportate. Ceea ce înseamnă că pieței interne i-a rămas doar 2,6 milioane de decalitri, vin ce-l găsim încă în beciurile vinificatorilor.
ONVV: În 2018, cota vinului în consumul total de alcool a fost de doar 12%
Mai mult, datele Oficiului Național al Viei și Vinului arată că, anul trecut, cota vinului în consumul total de alcool a fost de doar 12%, în Republica Moldova.
Ceea ce înseamnă că moldovenii continuă să consume bere, votcă, coniac, precum și alte băuturi alcoolice, dar nicidecum vin.
Și asta în condițiile în care vinul este produs din struguri autohtoni și corespunde tuturor cerințelor pentru a nu dăuna sănătății, spre deosebire de majoritatea băuturilor tari care afectează grav sănătatea și a căror calitate lasă multe semne de întrebare.
„Noi nu putem spune „beți mult vin și totul va fi bine pentru voi”. Desigur că vinul consumat în cantități mari dăunează sănătății. Totuși, studiile artă că acest produs are foarte multe beneficii pentru organism, dacă este consumat responsabil. Și noi pe asta punem accentele, pe un consum rațional”, a declarat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”, de la Radio Sputnik Moldova.
Mai mult, consumat în cantități moderate, adică până la un pahar pe zi, vinul are efecte benefice asupra organismului reprezentând „medicamentul” natural pentru mai multe afecțiuni, printre care și cancerul, spun experții.
„Chiar la cel de-al 41-lea Congres al Organizației Internaționale a Viei și Vinului a fost prezentat un raport enorm în ceea ce privește „vinul și cancerul”. Au fost analizate mai multe date obţinute în urma cercetărilor, care arată că un consum rațional previne diferite forme de cancer”, adaugă Gheorghe Arpentin.
Și acestea nu sunt singurele beneficii, unele studii arată că licoarea lui Bachus crește elasticitatea vaselor de sânge și colesterolul bun, menține sănătatea creierului și reduce riscul de demență, și reglează glicemia, dacă este consumat rațional.
Alta este problema că unii moldoveni nu înțeleg ce înseamnă un consum rațional. Mai mult, moldoveanul cumpără bere, coniac sau votcă, când ajunge la raftul cu băuturi alcoolice din magazin, din motiv că acestea ar fi mai ieftine.
„Să știți că, la moment, creșterea consumului rațional de vin este o prioritate pentru noi, iar acest lucru va fi posibil doar prin educarea consumatorului, prin crearea culturii de consum a vinului”, adaugă Diana Lazăr
„Industria vinului nu are niciun viitor dacă noi vom avea alcoolici. Noi trebuie să avem un consumator responsabil, care evoluează odată cu vinul și conștientizează rostul acestui produs”, conchide Gheorghe Arpentin.
Dacă le va reuși reprezentanților industriei vinicole să-i educe pe moldoveni în ceea ce privește consumul responsabil de vin vom vedea în următorii ani. Cert este că, între timp, cei din exterior se savurează din plin din vinul nostru.