Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vinul moldovenesc, tot mai căutat în exterior. Unde ajung cele mai multe sticle

© Sputnik / Miroslav RotariDiana Lazăr
Diana Lazăr - Sputnik Moldova
Abonare
80% din vinurile produse în Republica Moldova ajung pe piețele din exterior.

CHIȘINĂU, 11 ian — Sputnik, Silvia Zavadovschi. Vinurile moldovenești se fac tot mai cunoscute la nivel internațional. Potrivit vicedirectoarei Proiectului de Competitivitate al USAID, 80% din vinurile produse în Republica Moldova ajung pe piețele din exterior, iar cei care preferă cel mai mult vinul nostru sunt europenii și chinezii.

„În acești cinci ani de la lansarea brandului național „Wine of Moldova”, vedem o reorientare stabilă a exporturilor noastre pe piețe noi, netradiționale. Ținta noastră a fost piețele Uniunii Europene și piața Chinei. Noi am ajuns pe aceste piețe și chiar avem vânzări cu care ne mândrim”, a declarant vicedirectoarea Proiectului de Competitivitate, Diana Lazăr, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Vinurile moldovenești sunt exportate în 63 de țări ale lumii, iar cele mai multe sticle ajung în Polonia (15%), România (13%), Cehia (13%), Federația Rusă (12%) și China (10%).

„Dacă ne uităm la structura exporturilor noastre, putem spune că reorientarea a fost cardinală. 70% din vinul îmbuteliat pleacă pe piețele netradiționale, adică pe piețele care nu fac parte din spațiul CSI. Piața chineză a crescut foarte mult în ultimii ani. Vedem creșteri stabile pe piețe foarte competitive, precum cea din Marea Britanie și Japonia”, adaugă Diana Lazăr.

Vinul moldovenesc este tot mai căutat și pe piața din România, unde anual sunt vândute cantități impunătoare.

Boris Foca - Sputnik Moldova
Vinul, berea sau păstăile moldovenești? Ce se vinde cel mai bine în China

„Piața din România a crescut foarte mult în ultimii ani. Mai exact, în ultimii patru ani, vânzările pe această piață au crescut cu 20%”, a adăugat Diana Lazăr.

Asta, datorită muncii depuse de autorități și partenerii externi care, începând cu 2010, au depus eforturi considerabile pentru relansarea sectorului vitivinicol.

„Începând cu 2010, industria vitivinicolă era în criză profundă, iar proprietarii companiilor vinicole știau că trebuia să se facă ceva, trebuiau să se consolideze. Nu mai era cazul să aștepte ca statul să le rezolve problemele. Atunci a fost gândit și conceptul Oficiului Național al Viei și Vinului, a fost creat și brandul de țară „Wine of Moldova”. S-a lucrat mult și la calitatea vinului moldovenesc”, adaugă Diana Lazăr, vicedirectoarea Proiectului de Competitivitate al USAID, proiect finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernul Suediei, care de mai mulți ani oferă suport sectorului vinicol din Republica Moldova.

Iar astăzi, la cinci ani de la lansarea brandului național „Wine of Moldova”, vinul moldovenesc se ridică la cele mai înalte standarde de calitate. Ne rămâne doar să ne promovăm produsul nostru, astfel încât acesta să fie apreciat la justa valoare.

„Vinul nostru trebuie să inspire încredere. Mulți nu cunosc ce reprezintă vinul moldovenesc, ce reprezentăm noi. Calitatea vinurilor din Republica Moldova a trecut printr-o metamorfoză. Astăzi avem un vin calitativ, un vin cu care ne mândrim”, adaugă Diana Lazăr.

Vicedirectoarea Proiectului de Competitivitate, Diana Lazăr, a vorbit în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” despre drumul parcurs de vinul moldovenesc, dar și progresul înregistrat de sectorul vitivinicol. Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos.

Fluxul de știri
0