Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Arpentin: Nu o să vă vină să credeți, însă moldovenii nu beau vin

© Photo : Ministerul Economiei și InfrastructuriiRepublica Moldova, premiată cu locul I la concursul anual de vinuri, organizat la Geneva
Republica Moldova, premiată cu locul I la concursul anual de vinuri, organizat la Geneva - Sputnik Moldova
Abonare
Incredibil, dar adevărat: în structura consumului de băuturi alcoolice din Moldova vinul ocupă unul dintre ultimele locuri, afirmă Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului.

CHIȘINĂU, 14 sept — Sputnik. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, Moldova stă în capul listei țărilor europene cu cel mai mare consum de alcool.

Calculat după consumul de alcool pur, fiecare locuitor al Moldovei consumă anual câte 15 litri de alcool etilic.

Din acest volum, cantitatea de vin industrial constituie doar 5%. Tot 5% reprezintă și vinul de casă. Restul, cu regret, este completat de bere și rachiu.

Gheorghe Arpentin - Sputnik Moldova
85% din vinurile produse în Moldova ajung pe piețele internaționale

Anume din această cauză procentul neînsemnat al consumului de vin pe piața internă nu-i prea îngrijorează pe producătorii de vin. În Moldova nu se bea vin. Prin urmare, cererea este minoră. În consecință, lipsește concurența, iar prețurile sunt mari.

”Piața noastră internă aproape că lipsește din punct de vedere al cantității de vin și influenței economice. Întreprinderile vinicole nu prea acordă mare atenție acestor 5%. De aceea, când vorbim de prețuri, nu avem niciun fel de concurență. Deoarece pe piață există în fond aceste 5 — 6 întreprinderi tradiționale. Restul vinului suntem nevoiți să-l exportăm", a concluzionat Arpentin.

Fluxul de știri
0