Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Emmanuel Macron vrea să restrângă spațiul Schengen: Cale închisă pentru două țări

© REUTERS / Wolfgang RattaySchengen
Schengen - Sputnik Moldova
Abonare
Emmanuel Macron propune restrângerea spațiului Schengen prin reformarea totală a spațiului de circulație liberă și excluderea țărilor care nu se vor supune noilor reguli.

CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. Revizuirea Acordului de la Schengen ar putea bloca pentru totdeauna calea de aderare a României și Bulgariei la această zonă, consideră o sursă diplomatic de la Bruxelles, citată de RIA Novosti.

Jean-Claude Juncker - Sputnik Moldova
Aderarea României la spațiul Schengen, în pericol: Juncker vine cu un avertisment dur

„Reforma despre care a vorbit președintele Franței, Emmanuel Macron, ar putea închide calea pentru România și Bulgaria de aderare la spațiul Schengen”, a declarat sursa agenției.

Joi, Macron a declarat că „acordul de la Schengen trebuie să fie revizuit, iar unele state, care nu vor accepta să-și protejeze frontierele, ar putea fi excluse”.

„Poporul există și din contul frontierelor lui. Cred sincer într-un patriotism deschis, în Franța, care reînvia pe arena internațională. Însă, pentru a fi deschiși, trebuie să avem frontiere. Pentru a primi pe cineva, trebuie să avem o casă. Adică, e nevoie de frontiere, e nevoie de reguli”, declarase ieri Emmanuel Macron în cadrul unei mari conferințe de presă.

Acesta adăugase că “astăzi nu iese totul cum ar trebui să iasă”, iar acordul de la Schengen nu mai funcționează.

Macron a subliniat că politica dezvoltării și politica migraționistă trebuie să fie „modificată în totalitate”, în baza ideii că Europa trebuie să-și protejeze frontierele.

Reacția Berlinului la propunerea lui Macron

Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Ulrike Demmer, a declarat că poziția președintelui Macron cu privire la reformarea Schengen este cunoscută, iar Europa are nevoie de o decizie comună în această problemă.

O clientă la centrul de acordare a vizelor Pony Express din Moscova - Sputnik Moldova
UE modifică regulile de călătorie în zona Schengen: Cum vor fi afectați moldovenii

“Poziția președintelui francez este cunoscută. Se știe, de asemenea, că Europa are nevoie să ajungă la o decizie comună în problema dată, discutăm despre aceasta cu partenerii noștri”, a declarat Demmer, fiind solicitată de RIA Novosti să comenteze declarațiile lui Macron.

Demmer a mai adăugat că “lucrăm intens la nivel european asupra unui sistem de comun de migrațiune, bazat de responsabilitate și și solidaritate”.

“În același timă, protecția frontierelor externe reprezintă un subiect important pentru noi și partenerii noștri europeni”, a mai declarat ea.

Macron, potrivit Demmer, „a arătat că există anumite divergențe, însă acest lucru este firesc și necesar”, cooperarea în cadrul UE “demonstrează că suntem în stare să ajunge în cele din urmă la o soluție comună și acceptabilă”.

Expert slovac: Declarațiile lui Macron nu vor fi luate în serios

Potrivit expertului slovac pentru problemele statelor post-socialiste din Europa de Est, Boris Latta, prin declarațiile sale scandaloase legate de politica externă, președintele francez încearcă să distragă atenția de la multiplele probleme din țara lui.

“Macron are acum multe probleme acasă, iar la unele din acestea, se pare, nu știe cum să facă față. Iată de ce președintele francez vorbește tot mai des despre problemele externe, lansează idei scandaloase, care rămân moarte după ce sunt lansate în spațiul public”, a declarat Latta agenției RIA Novosti.

Граница Германии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova ar putea accede în spaţiul Schengen, ce vor avea de câştigat cetăţenii

Aceeași soartă, în opinia expertului, va avea și declarațiile liderului francez despre restrângerea zonei Schengen.

“În primul rând, în această problemă, exact așa cum e în cazul altor chestiuni europene, rolul central este jucat de Berlin. În al doilea rând, chiar o tentativă de a reduce spațiul Schengen va provoca o reacție dură din partea statelor europene, mai ales cele care ar putea risca să ajungă în afara acestei zone. Am în vedere, în special, statele din Grupul Vișegrad (Polonia, Slovacia, Cehia și Ungaria), care nu sunt de acord cu politica de redistribuire  a refugiaților în statele UE, iritând Bruxelles-ul, Parisul și alte capitale din Vest”, a spus Latta.

“Iată de ce consider că aceste declarații ale lui Macron nu vor fi luate în serios în Europa. E nevoie de consolidarea frontierelor externe ale UE, însă aici s-a vorbit prea mult și s-a făcut prea puțin”, a subliniat expertul slovac.

Fluxul de știri
0