Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

UE modifică regulile de călătorie în zona Schengen: Cum vor fi afectați moldovenii

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaO clientă la centrul de acordare a vizelor Pony Express din Moscova
O clientă la centrul de acordare a vizelor Pony Express din Moscova - Sputnik Moldova
Abonare
Uniunea Europeană intenționează să înăsprească regulile de călătorie în zona Schengen pentru cetățenii țărilor care beneficiază de regim fără vize.

CHIȘINĂU, 23 mai — Sputnik. Europa este preocupată în cel mai serios mod de securizarea frontierelor. Uniunea Europeană intenționează să înăsprească regulile de călătorie în zona Schengen pentru cetățenii țărilor care beneficiază de regim liberalizat de vize.

Comisia Europeană - Sputnik Moldova
UE declanșează un război cu SUA: Ce a decis Comisia Europeană

Dacă modificările aprobate de către ambasadorii țărilor UE vor intra în vigoare, cetățenii Republicii Moldova, precum și cei ai Ucrainei, Georgiei și Marii Britanii vor fi nevoiți să completeze o anchetă și să achite o taxă, menționează postul de televiziune RT.

Practic, decizia reintroduce regimul de vize

Pentru cetățenii Republicii Moldova, ai Ucrainei, Georgiei și Marii Britanii va deveni mai dificilă intrarea pe teritoriul țărilor Schengen. Ambasadorii țărilor UE au aprobat Sistemul electronic european de autorizare a intrării în UE (ETIAS) pentru resortisanții țărilor terțe care beneficiază de un regim fără vize. Noile reguli se referă doar la acele țări care au semnat cu UE acordul privind remul fără vize.

Actualmente, pentru a intra pe teritoriul UE, de exemplu, cetățenii acestor țări trebuie să le prezinte polițistului de frontieră pașaportul biometric, precum și biletul de avion tur-retur, rezervarea la hotel, asigurarea medicală și dovada deținerii unor mijloace bănești pentru întreținere. După intrarea în vigoare a noilor reguli, procedura se va complica.

Minimum cu patru zile înainte de data călătoriei, toți cei care intenționează să traverseze frontiera cu țările UE vor fi obligați să completeze din timp o cerere online și să achite taxa de 7 euro. Datele pașaportului vor fi verificate cu baza de date a UE, cu cea a Interpolului și, abia după aceea, va fi acordată permisiunea de călătorie în UE.

Șefii de stat și de guvern europeni - Sputnik Moldova
Comisia Europeană anulează sancțiunile SUA împotriva Iranului pe teritoriul UE

Se preconizează ca noul mecanism să fie valabil timp de trei ani sau până la expirarea termenului de valabilitate a pașaportului.

În caz de necesitate, timpul de verificare poate dura: cei care verifică datele ar putea cere informații suplimentare sau invita solicitantul pentru o convorbire.

Noile reguli vor fi aplicate după ce vor fi aprobate de către Parlamentul European și Consiliul Europei. Se prevede că noul mecanism va începe să funcționeze mai întâi în aeroporturi și în porturile maritime, iar peste trei ani — la punctele de trecere pentru transport auto și de cale ferată.

Atunci când turismul nu mai este deloc turism…

Directorul Institutului Inițiativelor de Pace și Conflictologie, Denis Denisov, consideră că această acțiune a reprezentanților UE este absolut logică, după ce s-au convins cum funcționează regimul fără vize.

Surprinzător: Rușii preferă Chișinăul ca destinație turistică pentru vacanța de mai>>>

„Există un șir de probleme, mai ales în privința acelor persoane care declară că pleacă în scopuri turistice, dar care, rămân ulterior să muncească pe teritoriul UE. Dacă pentru astfel de țări ca Polonia acest fenomen reprezintă chiar un soi de avantaj, deoarece acestea își dezvoltă economia pe seama imigranților, nu se poate spune același lucru despre alte țări, mai cu seamă din Europa Occidentală și Centrală, unde regimul fără vize influențează negativ situația socială și criminogenă. Noua decizie a partenerilor europeni este absolut logică și le va permite filtrarea minuțioasă a fluxului de imigranți", a explicat expertul.

Fluxul de știri
0