Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din Germania - Zece greşeli pe care le puteţi face odată veniţi în aceasta ţară

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Moldovenii care s-au mutat recent în Germania sau cei care intenţionează să meargă în această ţară se pot confrunta cu anumite dificultăţi, putând face nişte greşeli comune. Însă, dacă sunt informaţi din timp, le pot evita.

CHIȘINĂU, 24 apr – Sputnik. Sunt mai multe greşeli pe care le pot face moldovenii în Germania odată mutaţi în această ţară. Însă le pot evita dacă ştiu dinainte anumite aspecte legate de viaţa acolo.

Migranți în Moscova - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii care pleacă la muncă în Rusia trebuie să cunoască acest lucru

Iată care sunt 10 greşeli pe care ar putea să le facă moldovenii care vin pentru prima dată în Germania, potrivit ziarulromanesc.de

1. Să uiți să îți validezi biletul de călătorie. După ce ai cumpărat biletul, trebuie să-l validezi la aparatele pe care scrie „bitte entwerten”, altfel acesta va fi considerat „ungültig” (invalid) și vei fi amendat. Anul trecut 229.000 de persoane au fost amendate pentru „Schwarzfahren” (călătorie fără bilet valid) numai în Berlin. Așa că asigură-te că ai bilet valid când auzi „Die Fahrscheine, bitte!” (Biletele, vă rog!).

De asemenea, potrivit thelocal.de, majoritatea controlorilor de bilet sunt îmbrăcaţi în mod obişnuit, astfel că nu îi poţi distinge faţă de ceilalţi călători.

2. Să treci strada pe culoarea roșie a semaforului. Treci întotdeauna numai pe culoarea verde, altfel riști să primeşti amenzi mari. În plus, astfel nu îți vei pune viața în pericol.

3. Să mergi pe pista de biciclete. Odată ce ai trecut strada pe trecerea de pietoni, evită să mergi pe pista de biciclete de pe cealaltă parte a străzii. Unele piste chiar sunt colorate în roșu pentru a evidenția periculozitatea circulării pe acestea. Poți fi rănit de un biciclist în viteză!

4. Să crezi că magazinele sunt deschise non-stop. Verifică programul magazinelor din zona în care locuiești pentru a te asigura că nu vei rămâne fără provizii. Programul este foarte diferit față de cel din Republica Moldova.

5. Să folosești o formă greșită de adresare. Încearcă să eviți să te adresezi necunoscuților cu „du” (tu) și folosește apelativul „Sie” (dumneavoastră).

6. Să nu ai bani cash la restaurant. Deși în multe magazine și restaurante din lume este foarte obișnuită plata cu cardul, în Germania acest lucru nu este foarte întâlnit. În această ţară, mai ales la restaurante, se aşteaptă plata cu bani cash.

Brexit - Sputnik Moldova
Moldovenii din Anglia post-Brexit: Va fi nevoie disperată de lucrători în acest sector

7. Să te simți jignit de faptul că germanii sunt foarte direcți şi mai sobri. Nu te aștepta la mai mult de un „Guten Tag” (Bună ziua) și o strângere de mână în Germania. Nu vei fi primit cu zâmbete și prea multă vorbărie. Aici oamenii evită discuțiile neînsemnate și trec direct la subiect. În Berlin, de exemplu, este posibil să întâlnești celebrul „Berliner Schnauze”, un dialect care deseori este foarte asupru. De exemplu, dacă nu închizi ușa după tine într-un magazin, vânzătorul ar putea să strige la tine „biste in der S-Bahn geboren oder was?” (te-ai născut în tren, sau ce?)

8. Să întârzii la o întâlnire și să nu-ți ceri scuze. Germanii sunt celebri pentru punctualitatea lor. Încearcă să ajungi cu 5-10 minute mai devreme, când ai stabilit o întâlnire. Dacă întârzii, trimite un mesaj sau telefonează pentru a explica motivul.

9. Să nu separi gunoiul. Să arunci tot gunoiul într-o singură pubelă este greșit și ai putea fi amendat. Încearcă să separi deșeurile de fiecare dată.

10. Să fii surprins de nuditatea publică – Freikörperkultur (FKK). În mare parte, germanii au o atitudine mult mai liberală privind dezbrăcarea pe plajele publice față de oamenii din alte țări. Nu fi surprins dacă vezi persoane de toate vârstele dezbrăcându-se în pielea goală pe o plajă sau lângă un lac unde există un semn FKK.

Fluxul de știri
0