Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Franța: Incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris a fost stins: Ce va urma

© AFP 2024 / STEPHANE DE SAKUTINCatedrala Notre-Dame - Incendiu
Catedrala Notre-Dame - Incendiu - Sputnik Moldova
Abonare
Incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris a fost stins, dar bucăţi din construcţie mai continuă să cadă, scrie ziarul Figaro, cu referire la reprezentantul serviciului de pompieri.

CHIȘINĂU, 16 apr - Sputnik. Anterior, autoritățile au raportat despre localizarea focului.

"Vom continua să monitorizăm focarele rămase şi să răcim structurile fierbinți, inclusiv zidurile de bază, astfel încât incendiul să nu reînceapă", a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor parizieni, Gabriel Plus.

Пожар в соборе Нотр-Дам-де-Пари в Приже, Франция - Sputnik Moldova
Detalii privind incendiul de la Notre-Dame: De ce nu s-a intervenit cu mijloace aeriene

Incendiul de la Catedrala Notre Dame

Un incendiu major la Catedrala Notre Dame din Paris a început luni seara, turnul Catedralei s-a prăbușit, structura de bază a fost cuprinsă de flacără, însă pompierii au rfeușit să împiedice prăbușirea faţadei și a celor două turnuri dreptunghiulare.

Propagarea rapidă a focului se explică prin faptul că în edificiu se realizau lucrări de restaurare, considerate a fi una dintre posibilele cauze ale incendiilor. Din acest motiv, clădirea era înconjurată de schele.

Mai mult de 400 de pompieri au fost implicați în lupta cu incendiul, în timp ce utilizarea aviației nu a fost posibilă deoarece exista pericolul prăbușirii complete a clădirii în acest caz.

Пожар на крыше собора Нотр-Дам-де-Пари в Приже, Франция - Sputnik Moldova
Imagini Apocaliptice: Catedrala Notre Dame, în flăcări - Foto

"A ars istoria Franței"

Președintele francez Emmanuel Macron și prim-ministrul Edouard Philip a fost prezenți la locul incendiului.

Șeful statului a spus că Notre Dame de Paris era centrul vieții pentru toți francezii, era istoria Franței care a ars. El a numit incendiul de la Notre Dame ”o dramă teribilă”, asigurând în același timp că Catedrala va fi restaurată.

Autoritățile de la Paris au raportat că o parte din relicvele păstrate în templu au fost salvate. De asemenea, au rămas intacte crucea de altar și altarul.

Reacția comunității mondiale

Ambasada Rusiei în Franța a calificat distrugerea Catedralei Notre-Dame de Paris drept o pierdere de neînlocuit atât pentru Franța, cât și pentru întreaga omenire.

Пожар в соборе Нотр-Дам-де-Пари в Приже, Франция - Sputnik Moldova
Semn rău pentru UE? Catedrala Notre Dame din Paris a ars de Ziua Internațională a Culturii

Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că incidentul este o tragedie pentru întreaga lume creștină.

Președintele american Donald Trump a numit incendiu drept un fenomen teribil.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a exprimat condoleanțe francezilor, iar prima doamnă a Statelor Unite, Melanya Trump, a recunoscut că "i se frânge inima la gândul către parizieni".

Gestul fabulos al unui cunoscut miliardar

Un prim gest după tragedie a fost făcut de cunoscutul miliardar francez Francois-Henri Pinault, proprietarul grupului Kering, care include mai multe branduri de lux, printre care Gucci, Yves Saint Laurent sau Alexander McQueen.

Francois-Henri Pinault a anunțat că va debloca fabuloasa sumă de 100 de milioane de euro pentru reconstruirea Catedralei - un gest care nu mai are nevoie de nici un comentariu… Fondurile provin de la Grupul Artemis, creat de tatăl său, François Pinault.

Francois-Henri Pinault este soțul celebrei actrițe de origine mexicană, Salma Hayek.

Fluxul de știri
0