Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Detalii privind incendiul de la Notre-Dame: De ce nu s-a intervenit cu mijloace aeriene

© AFP 2024 / Geoffroy Van Der HasseltПожар в соборе Нотр-Дам-де-Пари в Приже, Франция
Пожар в соборе Нотр-Дам-де-Пари в Приже, Франция - Sputnik Moldova
Abonare
De ce pompierii francezi nu au intervenit cu mijloace aeriene pentru a stinge mai repede incendiul care a izbucnit aseară la Catedrala Notre-Damme din Paris? Autoritățile au o explicație.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Un incendiu devastator a izbucnit luni seara la Catedrala Notre-Damme din Paris. Focul a cuprins în scurt timp turla Catedralei, apoi o parte din tavan s-a prăbuşit, ministrul francez de interne vorbind chiar despre eventualitatea prăbușirii complete a acesteia.

Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat și chiar s-a reușit salvarea unor comori păstrate aici. Este vorba de relicvele de mare preţ păstrate la Catedrala Notre Dame din Paris - Coroana de spini și un fragment din Crucea Mântuitorului sunt cele mai venerate.

Pompierii au mai anunţat că cele două turnuri dreptunghiulare au fost salvate de focul devastator. De asemenea, altarul și crucea de altar din catedrala Notre Dame au fost au rămas intacte în urma incendiului.

Mai multă lume s-a întrebat însă de ce pompierii francezi nu au intervenit cu mijloace aeriene pentru stingerea groaznicului incendiu. Acest lucru fiind sugerat de altfel și de președintele amertican Donald Trump.

Пожар на крыше собора Нотр-Дам-де-Пари в Приже, Франция - Sputnik Moldova
Imagini Apocaliptice: Catedrala Notre Dame, în flăcări - Foto

Securitatea civilă franceză a explicat într-o postare pe  Twitter, că avioanele Canadair, specializate în astfel de operațiuni, sunt, din punct de vedere tehnic, „neadaptate pentru a stinge acest tip de incendiu”. Masa mare de apă care este degajată de un astfel de avion peste un astfel de edificiu istoric ar putea antrena prăbușirea completă a structurii, au menționat autoritățile, potrivit digi24.ro.

Pentru a acționa, un avion Canadair are nevoie de un spațiu de 2 kilometri lungime, 100 de metri lățime și doi metri înălțime. Avioanele de acest tip pot transporta mai multe tone de apă, iar această cantitate enormă ar fi putut distruge restul acoperișului și numeroasele opere rămase în interior

„În această zonă a Parisului, care este foarte înghesuită, este foarte dificil. Avem puțin mijloace reale de acțiune, fie și în secolul nostru, iar asta e dezamăgitor”, a declarat un fost purtător de cuvânt al pompierilor.

​Pompierii au acționat la fața locului cu cel puțin patru mari dispozitive cu scări și două brațe elevatoare aeriene. Un elicopter și o dronă au survolat zona, iar forțele de ordine i-au ținut pe turiști și pe localnici la distanță de locul tragediei.

Incendiu imens la Catedrala Notre-Dame din Paris - Sputnik Moldova
Ciudata coincidență a arderii Catedralei - într-o zi importantă la nivel mondial!

Catedrala Notre-Dame din Paris este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franţa, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului.

Construcţia a început în anul 1163, pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfinţit altarul, dar construcţia catedralei a durat din 1163 până în 1345. Construcţia clădirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrările de pe faţada vestică, iar pe la mijlocul secolului al XIV-lea, prima capodoperă a stilului gotic timpuriu era gata. Cu toate că desenele iniţiale şi strana evocau încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluţii arhitecturale specifice stilului gotic.

Fluxul de știri
0