Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputat: Moldova trebuie să deschidă noi consulate în Rusia

© SputnikGheorghe Para
Gheorghe Para - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit unui deputat în Parlamentul Republicii Moldova, este necesar ca în Federația Rusă să fie deschise instituții suplimentare pentru acordarea de servicii consulare cetățenilor noștri.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Cetățenii Moldovei muncesc în diferite colțuri ale Federației Ruse, de la Sankt Petersburg până la Vladivostok. De aceea Ambasada și consulatul din Moscova nu sunt suficiente pentru soluționarea problemelor vitale ale concetățenilor noștri care muncesc în Rusia, a declarat Gheorghe Para, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în cadrul videoconferinței Chișinău–Moscova, care s-a desfășurat la centrul de presă Sputnik.

Migrație de muncă, călătorie cu trenul - Sputnik Moldova
”Amnistia” cetățenilor moldoveni în Rusia: Ce se întâmplă în realitate

„Propunerea mea este ca în Rusia să fie deschise mai multe consulate ale țării noastre, în Sankt Petersburg, Ekaterinburg, Krasnodar. Atunci ar fi mai ușor de ținut sub control toate problemele ce țin de migrația cetățenilor Moldovei”, a spus Para.

Acesta susține că printre problemele principale cu care se confruntă cetățenii noștri care muncesc în Rusia este necunoașterea legilor acestei țări.

„Uneori oamenii se angajează în serviciu fără contract de muncă, fără a fi apărați de lege. Acest lucru este o urmare a faptului că ei încalcă termenul de ședere pe teritoriul Federației Ruse, astfel riscând să fie deportați”, a specificat deputatul.

orașul Ulianovsk, Rusia - Sputnik Moldova
Educație
Ce planuri comune au geografii moldoveni și ruși: For științific la Ulianovsk - Video

La întrebarea privind stabilizarea moldovenilor în Rusia, Para a menționat că moldovenii, cunoscând limba rusă, obiceiurile și cultura, se adaptează în Rusia mai bine decât oricare alții. Cu atât mai mult că majoritatea sunt creștini ortodocși și de aceea sunt mai apropiați spiritual de ruși.

Pe de altă parte, Para a subliniat că, în virtutea mai multor factori, inclusiv de ordin psihologic, moldovenii sunt izolați.

„Nu este ușor să-i unești pe moldovenii din Federația Rusă. Probabil că acest lucru depinde de carisma liderului diasporei”, a adăugat Gheorghe Para.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0