Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nou regulament al Uniunii Europene – Vezi ce impune documentul și cine este vizat

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaUniunea Europeană
Uniunea Europeană - Sputnik Moldova
Abonare
Peste trei luni, în Uniunea Europeană va intra în vigoare un nou regulament - ce prevede acesta.

CHIȘINĂU, 11 apr – Sputnik. Uniunea Europeană introduce un nou regulament care impune standarde de siguranţă sporite pentru producătorii de vehicule cu motor, în încercarea de a reduce în mod semnificativ numărul deceselor şi al vătămărilor rezultate în urma accidentelor rutiere.

Константин Михалаке  - Sputnik Moldova
Sfatul expertului: Vezi de ce nu trebuie să cumperi un automobil accidentat

Noile prevederi

Potrivit noilor norme, toate autovehiculele (inclusiv camioanele, autobuzele, furgonetele şi vehiculele utilitare sport) vor trebui să fie echipate cu următoarele elemente de siguranţă: sisteme de asistenţă inteligentă pentru controlul vitezei; facilitarea instalării sistemelor anti demaraj cu etilotest; sisteme de avertizare cu privire la somnolenţă şi la lipsa de atenţie a conducătorului auto; sisteme avansate de avertizare cu privire la starea de distragere a atenţiei conducătorului auto; semnale pentru oprirea de urgenţă; sisteme de alertă la mersul înapoi; dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele rutiere (accidente); sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri.

Autoturisme și autovehicule comerciale

Pentru autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare vor fi necesare măsuri de siguranţă suplimentare.

Acestea includ: sisteme avansate de frânare de urgenţă; sisteme de urgenţă de păstrare a benzii de circulaţie; zone extinse de protecţie a capului în cazul unui impact, care pot atenua leziunile provocate de coliziuni cu utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, precum pietonii şi bicicliştii.

Alte prevederi

Automobile - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Vrei să cumperi un automobil? Află care ruginește cel mai repede

Potrivit AutoBlog.md, pe lângă cerinţele generale şi sistemele existente (cum ar fi sistemul de avertizare la trecerea involuntară peste linia de separare a benzilor de circulaţie şi sistemul avansat de frânare de urgenţă), camioanele şi autobuzele trebuie să fie echipate cu sisteme avansate capabile să detecteze pietonii şi cicliştii aflaţi în imediata apropiere a vehiculului şi să reducă în mod semnificativ unghiurile moarte din jurul vehiculului.

În plus, regulamentul îi permite Comisiei Europene să adopte norme specifice privind siguranţa vehiculelor pe bază de hidrogen şi a vehiculelor automatizate. De asemenea, Comisia este în măsură să actualizeze specificaţiile tehnice menţionate anterior pentru a ţine seama de evoluţiile tehnice viitoare.

Acest nou regulament va contribui la obiectivul reducerii semnificative a numărului de decese şi a vătămărilor corporale grave pe drumurile UE prin măsurile de protecţie a ocupanţilor vehiculelor şi a utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor.

Începând cu prima parte a anului 2022, noile tehnologii şi sisteme vor deveni obligatorii pentru vehiculele noi de diferite tipuri.

Noul Regulament va oferi, de asemenea, o oportunitate pentru producătorii de vehicule cu motor din UE de a-şi consolida poziţia de lider în sistemele inovatoare de siguranţă rutieră.

Informație utilă

Regulamentul face parte din al treilea pachet „Europa în mişcare” al Comisiei Europene, lansat în mai 2018. Pachetul urmăreşte să asigure o tranziţie lină către un sistem de mobilitate sigur, curat şi automatizat.

Automobil - Sputnik Moldova
Societate
Vezi cum trebuie îngrijit un automobil

Noul Regulament va oferi un impuls reînnoit acţiunii de la nivelul UE privind siguranţa rutieră şi va contribui la realizarea obiectivului de zero decese şi vătămări grave din accidentele rutiere până în 2050.

Pentru prima dată, acesta abordează de o manieră exhaustivă problematica specifică utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor (în special pietoni şi biciclişti).

Regulamentul va intra în vigoare la douăzeci de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE şi se va aplica după 30 de luni de la data intrării sale în vigoare.

Este prevăzută o dată de aplicare mai îndepărtată pentru un număr limitat de caracteristici pentru a permite producătorilor să îşi adapteze producţia la noile cerinţe.

 

Fluxul de știri
0