Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dialogul dintre PSRM și blocul ACUM, un eșec: Ce a scos la iveală întrunirea de joi

© Sputnik / OsmatescoVictor Juc
Victor Juc - Sputnik Moldova
Abonare
Întrunirea dintre reprezentanții PSRM și cei ai blocului ACUM nu a dat niciun rezultat, dar a scos la iveală adevăratele scopuri ale celor doi actori politici. Despre ce este vorba.
Dialogului dintre PSRM și blocul ACUM, un eșec. Ce a scos la iveală întrunirea de joi

Încercările reprezentanților Partidul Socialiștilor și ai blocul ACUM de a organiza un dialog politic au eșuat. Declarația aparține doctorului habilitat în politologie Victor Juc și a fost făcută pentru Radio Sputnik Moldova.

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice spune că declarațiile, cerințele și comportamentul manifestat de reprezentanții PSRM și blocul ACUM demonstreasă că ambii actori sunt mai degrabă interesați de viitorul politic, decât de dorințele celor care le-au dat votul.

„PSRM vrea să folosească Guvernul în calitate de instrument pentru a reseta activitatea Președinției. Ținta PSRM este anul 2020, când urmează să aibă loc alegeri prezidențiale. Ei vor ca Igor Dodon să câștige acel scrutin. Blocul ACUM, din start a făcut abstracție de această legislatură. Ei vor să deoligarhizeze țara, dar nu înțeleg că nu pot face asta peste noapte”, spune politologul Victor Juc.

Politologul consider că eșecul discuției de joi, 11 aprilie, a fost alimentat și de prezența presei la întrunire.

„La întrunirea care a avut loc ieri nu s-a produs nimic constructiv, deoarece au fost prezente camerele de luat vederi. Eu consider că la astfel de întruniri trebuie să participle specialiști și nicidecum camera de luat de vederi, fiindcă în astfel de situații protagoniștii au alte obiective. Întrunirea de ieri a fost mai degrabă una de PR”, a adăugat doctorul habilitat în politologie Victor Juc.

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Decis: Coaliția PSRM – Blocul ACUM nu va fi

Cert este că în timp ce reprezentanții PSRM și blocului ACUM se gândesc cum să câștige capital politic, oamenii se dezamăgesc de lipsa de maturitate politică de care dau dovadă.

„Mulți oameni conștientizează că actuala clasă politică s-a epuizta. Oamenii doresc să trăiască bine acum, nu poimâne. Nemulțumirea față de actori crește. Repsectiv, în cazul în care nu se va ajunge la un numitor comun și vor fi organizate alegeri anticipate, prezența la vot va fi mult mai scăzută”, adaugă Victor Juc.

Alexandru Burian - Sputnik Moldova
Expert: PSRM nu va mai negocia cu ACUM, se caută o altă formulă de guvernare

Amintim că după mai multe invitații la discuții și refuzuri, reprezentanții blocului ACUM și cei ai PSRM s-au așezat joi, 11 aprilie, la masa de discuții. Întrunirea a avut loc cu prezența presei. Atât reprezentanții blocului ACUM, cât și cei ai PSRM și-au reiterate pozițiile privind o eventuală colaborare. Astfel, reprezentanții blocului ACUM au insistat pe formarea unui Guvern minoritar și funcțiile de președinte al Parlamentului și de premier, iar Partidul Socialiștilor a subliniat că nu susține ideea unui guvern minoritar. Și asta, depoarece, potrivit lor, proiectele de legi nu pot fi votate fără o majoritate parlamentară și fără ca organele de conducere ale Parlamentului să fie funcționale.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0