Expertul a declarat că este puțin probabil că blocul ACUM și PSRM vor reveni la masa de negocieri. Iar după prima rundă de discuții care a eșuat, s-a observat cât de tare se contrazic acești actori politici. Gradul de încredere între aceste formațiuni este zero, iar unii din liderii politici nici nu au capacitatea de a negocia. Și asta au văzut alegătorii. Cred că ei au rămas dezamăgiți de felul cum deputații aleși își construiesc strategia la negocieri. Burian a mai spus că o coaliție dintre blocul ACUM și PDM, este un scenariu ireal.
”În ceea ce privește o înțelegere dintre PDM și PSRM, aș crede parțial într-o asemenea coaliție, asta în cazul în care PDM va face niște concesii și vor ceda anumite poziții politice. Dacă nu, atunci am putea avea alegeri anticipate.Toate partidele declară în public că nu se tem de anticipate dar în realitate există o temere pentru toate formațiunile politice de a avea un scor electoral mai prost, implicit, de a lua mai puține mandate”, consideră Alexandru Burian.
Partidul Socialiștilor ar urma să decidă vineri 12 aprilie, la reuniunea Consiliului Republican, ce strategie va adopta după eșecul întrevederii cu Blocul ACUM.
Preşedintele fracţiunii parlamentare a PDM, Pavel Filip, a declarat recent că Partidul Democrat nu-şi doreşte alegeri anticipate. În opinia sa, alegerile anticipate sunt posibile, dar nu sunt de dorit. Pavel Filip a mai spus că dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, ele ar trebui să se desfăşoare aşa cum au votat cetăţenii la referendumul consultativ din 24 februarie, adică să fie aleşi 61 de deputaţi, nu 101.
Autor: Eduard Maciac