Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decis: Coaliția PSRM – Blocul ACUM nu va fi

© Sputnik / Miroslav RotariПервое заседание парламента 2019
Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Nu s-au înțeles. Acesta este concluzia care poate fi făcută în urma discuțiilor inițiate astăzi de PSRM cu membrii Blocului ACUM cu privire la crearea unei majorități parlamentare.

CHIȘINĂU, 11 apr – Sputnik. Coaliție de guvernare stabilă între PSRM și Blocul politic ACUM nu poate exista, președinte al Parlamentului trebuie să fie ales liderul PPDA, Andrei Năstase, și învestit un Guvern minoritar care să fie condus de liderul PAS, Maia Sandu. O eventuală partajare a guvernării cu PSRM este exclusă, iar votarea legilor din cele trei blocuri propuse de PSRM nu poate avea loc. Aceasta este poziția neclintită a Blocului ACUM care a fost enunțată astăzi în cadrul discuțiilor la care au fost invitați de conducerea PSRM.

Andrei Năstase și Maia Sandu în fața Parlamentului European - Sputnik Moldova
Andrei Năstase – președintele Parlamentului, iar Maia Sandu – premierul Republicii Moldova

La discuțiile inițiate de PSRM cu privire la crearea unei majorități parlamentare au venit membrii Blocului ACUM, Mihai Popșoi și Alexandru Slusari. PSRM a fost reprezentat la acest dialog de către secretarii formațiunii, Ion Ceban și Vlad Bătrâncea, deputatul Gaik Vartanean dar și consilierul Fadei Nagacevschi.

La discuții a venit și președintele PSRM, Zinaida Greceanîi. Dar deoarece invitația nu a fost onorată de liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, liderul socialiștilor a anunțat că pleacă de la această întrunire, delegându-i pe cei doi secretari ai partidului să poarte discuțiile.   

Dialogul, care a durat mai mult de o oră, a fost anevoios și se pare fără niciun rezultat. Membrii Blocului ACUM au venit cu textul de acasă: Guvern minoritar, Sandu - premier, Năstase – președinte al Parlamentului și votarea legilor ”antioligarhice”, alte propuneri și sugestii nu au fost acceptate de cei de la ACUM, care au în Parlament 26 de mandate.

PSRM o va înainta pe Zinaida Greceanîi la funcția de președinte al Parlamentului>>>

Socialiștii, cu 35 de deputați în Parlament, au încercat să le explice celor de la ACUM că votarea legilor pe care le propune Blocul nu poate avea loc fără ca să fie aleasă conducerea Parlamentului, Biroul Permanent, comisiile parlamentare, dar și învestit Guvernul, care de fapt trebuie să dea avizele pentru proiectele propuse de ACUM.

”Declarația pe care ați depus-o voi noi am propus-o încă în anul 2015. Noi nu putem merge astăzi în vreo aventură fără suport politic. Suntem gata să examinăm pachetul vostru de legi. Cu excepția unei poziții (Actul Magnițki). Dacă sunteți gata să examinați proiectele noastre pe care le-am prezentat. Toate acestea nu se pot întâmpla dacă nu există un suport juridic. Este nevoie de a fi aleasă conducerea Parlamentului, Biroul, comisiile, care să examineze și să avizeze aceste documente”, a declarat Ion Ceban.

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Ultima oră: Joi va fi clar dacă vom avea o coaliție PSRM – Blocul ACUM sau nu

”Noi vă propunem o altă foaie de parcurs. Pentru noi sunt importante aceste șapte legi, mai avem legi care sunt legate de mai multe demiteri. Noi vrem Guvern minoritar. Aceasta este opțiunea noastră. Noi vedem așa: curățirea sistemului în câteva luni, adoptarea legilor importante și votarea Guvernului minoritar”, a insistat Slusari.

”PSRM este gata nu doar să examineze, dar să susțină mai multe lucruri. Scoaterea din captivitate a țării se începe din Parlament. Avem o șansă reală să constituim această majoritate parlamentară pentru realizarea acestei agende. Nu înțelegem de ce vă este frică de acest lucru. Pentru a realiza agenda, noi trebuie să constituim conducerea Parlamentului și să învestim Guvernul”, a adăugat socialistul Vlad Bătrâncea.

”Nu este nevoie. Este absolut clar, Blocul ACUM nu poate face coaliție majoritară cu PSRM, avem divergențe”, a răspuns Slusari.

Ion Ceban a declarat că toate deciziile, inclusiv concluziile care vor fi făcute în urma discuțiilor de astăzi cu membrii Blocului ACUM vor fi analizate vineri, 12 aprilie, la Consiliul Republican al PSRM.

PSRM a încercat să poarte discuțiile cu cei de la ACUM pornind de la următoarele principii: garantarea statalității și neutralității Republicii Moldova prin neaderarea la NATO sau alt bloc militar, reintegrarea țării, politica externă echilibrată, respectarea drepturilor cetățenilor indiferent de naționalitate și apartenență etnică, achitate socială, dezvoltarea economică și protecția valorilor tradiționale.

Comitetului executiv politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a decis să propună spre examinare și aprobare Consiliului Republican al PSRM, pe 12 aprilie, trei blocuri de subiecte pentru formarea majorității parlamentare și participarea PSRM la guvernare:

  • Blocul 1 – pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar. Anularea legii care pune pe umerii cetățenilor responsabilitatea pentru recuperarea banilor furați din bănci. Crearea unei anchete parlamentare privind investigarea fraudei bancare. Politică socială activă: indexarea pensiilor de 2 ori pe ani, instituirea capitalului matern. Politica echilibrată în domeniul relațiilor interetnice. Adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul țării și oferirea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică. Adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul UTA Găgăuz-Yeri. 
  • Blocul 2 – consolidarea instituțiilor statului. PSRM propune să se revină la împuternicirile președintelui țării, în special la ceea ce ține de prerogativele cu privire la securitatea statului, revenirea SIS în subordinea prezidențială și trecerea la forma de guvernare prezidențială.
  • Blocul 3 – partajarea responsabilității în procesul de guvernare. PSRM consideră just ca funcția de președinte al Legislativului să revină formațiunii cu cele mai multe mandate în Parlament. La această funcție partidul o va înainta pe Zinaida Greceanîi. PSRM va insista ca în următorul Guvern să-i revină domeniile politicii externe și apărării.

Membrii PSRM au declarat în mai multe rânduri că dacă nu se va reuși identificarea unui compromis și asigurarea unui dialog în baza celor propuse, PSRM este pregătit să meargă la alegeri parlamentare anticipate.

Fluxul de știri
0