Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Mihai Stratulat spulberă miturile. Vezi care este legătura dintre vaccinul ROR și autism

© Sputnik / Miroslav RotariMihai Stratulat
Mihai Stratulat - Sputnik Moldova
Abonare
Medicul pediatru Mihai Stratulat a vorbit în studioul Radio Sputnik despre vaccinul ROR și miturile legate de acesta.
Mihai Stratulat spulberă miturile. Vezi care este legătura dintre vaccinul ROR și autism

Tot mai mulți părinți refuză vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR) din motiv că acesta ar provoca complicații care duc la apariția autismului sau a paraliziei cerebrale. Prezent în Studioul Radio Sputnik Moldova, medicul pediatru Mihai Stratulat a făcut unele concretizări cu privire la aceste zvonuri, pe care le califică drept mituri.

Potrivit lui, diagnoza de paralizie cerebrală se pune la naștere, iar autismul nu are nicio legătură cu vaccinul ROR.

„Diagnoza de paralizie cerebrală se pune la naștere. Dacă copilul se naște în asfixie sau dacă a suportat o infecție virală intrauterină agresivă, ca sechele în urma acestei infecții apare paralizie cerebrală. Autismul este o patologie care se produce încă în burta mamei, vorbim despre o mutație rară între gene, care ulterior duc la apariția manifestărilor de autism”, spune medicul pediatru Mihai Stratulat.

Elena Neaga - Sputnik Moldova
Vaccinul antigripal în sarcină. Cât de sigur este acest vaccin pentru gravidă și copil?

Mihai Stratulat a explicat și de unde a apărut această legătură dintre autism și vaccinul ROR.

„Vă spun și de ce a apărut această legătură între autismul și vaccinul ROR. Primul vaccin ROR se pune la un an, exact atunci când apar primele manifestări clinice ale unui copil cu autism. De aici a și pornit acea deducere că vaccinul provoacă autism. Vreau să spun că sunt foarte mulți copii autiști care nu au fost vaccinați. Respectiv, autismul nu are nicio legătură cu vaccinul ROR”, adaugă medicul Mihai Stratulat.

De menționat este că rata de vaccinare în Republica Moldova este de doar 87%. Mulţi din țara noastră nu sunt vaccinați pentru că părinţii refuză imunizarea din motive religioase.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0