Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Asociația Obștească "SOS Autism" întreprinde măsuri pentru a valida terapia ABA în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariOlga Guzun și Aliona Dumitraș
Olga Guzun și Aliona Dumitraș - Sputnik Moldova
Abonare
Analiza Comportamentală Aplicată, numită şi terapia ABA, aplicată copiilor şi tinerilor cu tulburări din spectrul autism, singura metodă eficientă recunoscută pe plan mondial, nu este validată încă oficial în Republica Moldova.
Asociația Obștească "SOS Autism" întreprinde măsuri pentru a valida terapia ABA în Moldova

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul executiv al Asociației Obștești "SOS Autism" Moldova, Aliona Dumitraș și administratoarea organizației, Olga Guzun, au declarat că organizația urmează să desfășoare diverse activități pentru a aduce în vizorul autorităților importanța acestui tratament pentru copiii cu dizabilitate din spectru autism.

"Vom face parteneriat cu șase organizații din Moldova și vrem să implicăm mai multe persoane cu autism, pe lângă cei 45 de beneficiari cu care lucrăm. Ne dorim să validăm terapia ABA, unica terapie recunoscută științific pe plan mondial", a declarat ea.

Mai mult decât atât, pe 2 aprilie 2019 este marcată Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Cu acest prilej, Asociația Obștească "SOS Autism" Moldova va organiza o conferință de amploare cu participarea multor experți din diferite state. Scopul conferinței este de a aduce în vizorul autorităților terapia ABA și de a prezenta rezultatele și bunele practici ale țărilor care practică această terapie.

"Terapia comportamentală aplicată este o întreagă știință care studiază comportamentul uman și intervine acolo unde sunt comportamente neadecvate, studiază funcțiile și stabilește intervenții pentru fiecare individ în parte. Este o terapie care la noi încă nu funcționează, însă într-un studiu s-au prezentat date că 40 la sută din copii se recuperează în urma acestei investigații", a subliniat Olga Guzun.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0