Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De săptămâna aceasta Republica Moldova va avea un nou premier

© Sputnik / Miroslav RotariКабинет министров
Кабинет министров  - Sputnik Moldova
Abonare
La începutul acestei săptămâni, Pavel Filip își va anunța demisia din funcția de premier. Filip urmează să anunțe și cine va ocupa funcția de premier interimar până la formarea unui nou Guvern.

CHIȘINĂU, 8 apr – Sputnik. Pavel Filip urmează să-și prezinte, la începutul acestei săptămâni, demisia din funcția de premier al Republicii Moldova. Pavel Filip a fost ales, pe data de 24 februarie, în circumscripția uninominală 20 Strășeni, în funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit Legii cu privire la statutul deputatului, funcția de premier este incompatibilă cu cea de deputat, astfel că în termen de 30 de zile de la data validării mandatului (9 martie), Filip trebuie să demisioneze din funcția incompatibilă cu mandatul de deputat. 

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Data la care va fi anunțată formarea unei coaliții în Parlament

Potrivit legislației naționale, un deputat nu poate deține simultan mai multe funcții. Mandatul de deputat este incompatibil cu funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova; funcţia de membru al Guvernului; funcția de Avocat al Poporului, de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului; funcţia de ales local; oricare altă funcţie remunerată, inclusiv funcţii acordate de un stat străin sau organizaţie internaţională. Deputat are dreptul pe parcursul mandatului său să exercite doar activităţi didactice şi ştiinţifice, care sunt desfăşurate în afara programului stabilit de Regulamentul Parlamentului.

Potrivit Legii cu privire la statutul deputatului, parlamentarul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate descrise mai sus trebuie să demisioneze, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat. Astfel, data de 9 aprilie este data limită în care premierul, miniștrii, președinții de raioane, primarii și alți aleși locali care au acces în Parlament pe data de 24 februarie trebuie să demisioneze din funcția incompatibilă cu funcția de deputat.

Filip va desemna urmașul    

Fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, a declarat într-un interviu exclusiv pentru Sputnik Moldova că acum Pavel Filip trebuie să depună cererea cu privire la eliberarea din funcția de premier, în care urmează să indice și persoana din Guvern care va ocupa în continuare funcția de prim-ministru interimar.

”Pavel Filip urmează să anunțe că pleacă din funcție și să indice și persoana care va rămâne în funcția de premier interimar până la formarea unui nou Guvern”, a declarat expertul pentru Sputnik Moldova.

Constituționalistul a precizat că actualul Guvern are funcții reduse, administrative, și își îndeplinește mandatul până la învestirea unui nou Cabinet de Miniștri.

În funcția de deputat au fost aleși și trei din cei nouă miniștri din Guvernul Filip. Este vorba despre ministrul Culturii, Monica Babuc, ministrul Internelor Alexandru Jizdan, ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc. În cazul acestora, Dumitru Pulbere, susține că cererea de demisie trebuie depusă la Secretariatul Parlamentului.

”Ministrul care pleacă din funcție, de asemenea, semnează un ordin în care va indica cine va conduce ministerul până la formarea unui nou Guvern”, a declarat expertul pentru Sputnik Moldova.

Павел Филип - Sputnik Moldova
Politică
Cât timp mai poate fi Pavel Filip simultan și premier, și deputat

Fostul președinte al Curții Constituționale a mai declarat pentru agenție că Moldova a nimerit acum într-o situație politică inedită, care nu este reglementată în legislația națională. Țara nu a mai trecut prin asemenea experiențe, când în prima ședință a Parlamentului nu a fost ales președintele Legislativului sau vicepreședinții.

”Pe viitor se cere o completare a legislației, inclusiv a Constituției țării și Regulamentului Parlamentului”, a declarat Pulbere.

Constituționalistul a mai precizat pentru Sputnik Moldova că dacă timp de trei luni de la prima ședință a Parlamentului nou ales nu va fi adoptată nicio lege, atunci, potrivit Constituției, președintele țării poate declanșa alegerile parlamentare anticipate. Șeful statului urmează să se adreseze Curții Constituționale pentru a stabili dacă sunt întrunite toate circumstanțele de dizolvare a Parlamentului și anunțate alegerile parlamentare anticipate.

Cine va fi premierul interimar al țării

Serviciul de presă al Guvernului de la Chișinău a precizat pentru agenția Sputnik Moldova că imediat ce Pavel Filip va lua decizia, informația va fi făcută publică.

Premierul în exercițiu Pavel Filip îl poate desemna pe succesorul său interimar din cei doi vicepremieri – Cristina Lesnic și Iurie Leancă și 6 miniștri în exercițiu – ministrul Economiei Chiril Gaburici, ministrul Finanțelor, Ion Chicu, ministrul Justiției, Victoria Iftodi, ministrul Afacerilor Externe, Tudor Ulianovschi, ministrul Apărării, Eugen Sturza și ministrul Sănătății, Silvia Radu.

Cel mai probabil, Pavel Filip îl va desemna interimar pe unul din cei șase miniștri. Cele mai mari șanse le are ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, ministrul Finanțelor, Ion Chicu, dar și ministrul Economiei, Chiril Gaburici, care a deținut funcția de premier în perioada februarie-iunie 2015.

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: Mai departe, președintele nu se implică în negocierile dintre partidele politice

Fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere a declarat în interviul pentru Sputnik că asemenea situații în Moldova au mai fost. Interimatul funcției de premier a mai fost deținut și de Serafim Urechean, în februarie 1999, Ion Sturza, în martie 1999, Vitalie Pârlog, septembrie 2009, Iurie Leancă, în primăvara lui 2013, Natalia Gherman, în vara anului 2015 și Gheroghe Brega octombrie 2015 – ianuarie 2016.  

Potrivit Legii cu privire la statutul deputatului,  parlamentarul are dreptul pe parcursul mandatului său să exercite doar activităţi didactice şi ştiinţifice, care sunt desfăşurate în afara programului stabilit de Regulamentul Parlamentului.

Fluxul de știri
0