Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât timp mai poate fi Pavel Filip simultan și premier, și deputat

© Sputnik / Miroslav RotariПавел Филип
Павел Филип - Sputnik Moldova
Abonare
Sputnik Moldova vă prezintă data limită până la care deputații aleși în cadrul scrutinului național trebuie să renunțe la funcția incompatibilă cu mandatul de parlamentar.

CHIȘINĂU, 4 apr – Sputnik. Potrivit legislației naționale, un deputat nu poate deține simultan mai multe funcții. Mandatul de deputat este incompatibil cu funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova; funcţia de membru al Guvernului; funcția de Avocat al Poporului, de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului; funcţia de ales local; oricare altă funcţie remunerată, inclusiv funcţii acordate de un stat străin sau organizaţie internaţională.

Deputat are dreptul pe parcursul mandatului său să exercite doar activităţi didactice şi ştiinţifice, care sunt desfăşurate în afara programului stabilit de Regulamentul Parlamentului.

Павел Филип и Андриан Канду - Sputnik Moldova
Politică
Vor fi sau nu suspendați din funcție Filip și Candu - Ce spune legea

Astfel, potrivit Legii cu privire la statutul deputatului, parlamentarul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate descrise mai sus trebuie să demisioneze, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat.

Legea mai prevedea că ”persoanele mandatate de Parlament cu misiuni temporare în organele centrale ale administraţiei de stat pot cumula exercitarea acestei misiuni cu mandatul de deputat pe o durată de cel mult 6 luni”. Acest articol însă a fost declarat neconstituțional printr-o hotărâre a Curții Constituționale din iunie 2015.

Dacă deputatul care se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate nu a respectat condiţiile legii, mandatul lui încetează de drept la expirarea termenului prevăzut.

Totodată, în decursul a 30 de zile de la validarea mandatului, deputatul trebuie să declare Biroului Permanent orice activitate extraparlamentară pe care va continua să o desfăşoare. Schimbările survenite în activitatea deputatului în timpul exercitării mandatului se aduc la cunoştinţă Biroului Permanent al Parlamentului în cel mult 10 zile de la data apariţiei lor.

Pe data de 9 martie, Curtea Constituțională a validat mandatele deputaților aleși în cadrul scrutinului național din 24 februarie. În Parlament au acces premierul Pavel Filip, ministrul Culturii, Monica Babuc, ministrul Internelor Alexandru Jizdan, ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc. De asemenea, pentru un mandat de patru ani au fost aleși un șir de primari și președinți de raioane.

Toate aceste funcții sunt incompatibile cu funcția de deputat. Astfel că noii deputați vor trebui să renunțe la una din funcții până pe data de 9 aprilie 2019.   

Fluxul de știri
0