Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon: Mai departe, președintele nu se implică în negocierile dintre partidele politice

© Sputnik / Miroslav RotariПервое заседание парламента 2019
Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Concluziile discuțiilor comune dintre PSRM și PDM au fost făcute de șeful statului, Igor Dodon. Președintele a declarat că și-a îndeplinit rolul său de șef al statului și a creat platforma pentru discuții între cele mai mari partide din Parlament.

CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a organizat astăzi la Reședința de Stat o întrevedere comună a liderilor formațiunilor politice care au obținut cel mai mare număr de mandate în Parlament după alegerile din 24 februarie. La discuții au venit liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, alături secretarii formațiunii Ion Ceban și Vlad Bătrâncea, și președintele PDM, Vladimir Plahotniuc și vicepreședinții democrați Pavel Filip și Andrian Candu. Invitația șefului statului a fost respinsă de liderii Blocului politic ACUM.

Discuțiile au durat aproape o oră, iar după întrevedere liderii politici au făcut declarații presei. Primele declarații de după discuțiile comune moderate de șeful statului au fost făcute de liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, după care în fața presei a ieșit președintele PDM, Vladimir Plahotniuc.

Заседание Парламента 27.09.2018  - Sputnik Moldova
Politică
Zinaida Greceanîi: Nu am discutat despre coaliții, decizia o va lua partidul

Concluziile acestor discuții au fost făcute de șeful statului, Igor Dodon. Președintele a declarat că și-a îndeplinit rolul său de șef al statului și a creat platforma pentru discuții între cele mai mari partide din Parlament.

”Mai departe, președintele nu se implică în negocierile dintre partidele politice”, a declarat Dodon.

Șeful staului a menționat că va interveni în aceste discuții doar în două cazuri: dacă se va crea coaliție în parlament care va înainta un candidat pentru funcția de premier, și al doilea caz: dacă până în iunie nu va fi identificată o majoritate parlamentară, va semna decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului și anunțarea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Dodon a precizat că la această etapă ”nu dă preferință niciunui scenariu”.

”Nu pot spune că ce a fost astăzi a fost un pas spre coaliții. Ce vor face mai departe, ei vor decide, ei își asumă riscurile”, a declarat Dodon. După alegerile din 24 februarie, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a X-a sunt împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații au 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

Fluxul de știri
0