Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Specialist: Boeing 737 - Ultimele momente înainte de tragedie și cauza prăbuşirii

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În timp ce continuă investigaţiile cu privire la cele două tragedii aviatice în care au fost implicate două avioane Boeing 737 MAX în doar cinci luni, o ipoteză care circulă în presă sugerează că aparatul ar fi fost proiectat în grabă pentru a contracara concurența avionului Airbus 320 Neo. Un specialist în aeronautică a vorbit despre aceasta într-un interviu pentru Sputnik.

CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik. Potrivit inginerilor de securitate citaţi de ziarul Seattle Times, analiza sistemului de securitate al avionului Boeing 737 MAX a dezvăluit unele defecte tehnice, care ar putea avea legătură cu prăbuşirea în martie a avionului de la Ethiopian Airlines și cea din octombrie anul trecut a avionului de la Lion Air. Unii experţi spun că nu este exclus că aceste defecte tehnice ar putea apărea în timpul unei astfel de concurenţe, potrivit Sputnik France.

Boeing 737 Max - Prăbușire - Sputnik Moldova
Dezvăluire şocantă: Prăbuşirea Boeing 737 Max - De ce au pierdut piloţii controlul

Răbdarea este o necesitate, mai ales când vine vorba de corespondenții de presă, deoarece multe informații neverificate care circulă pe Internet dăunează industriei aeronautice, a declarat pentru Sputnik specialistul Kyriakos Kourousis de la Universitatea Limerick din Irlanda, răspunzând la întrebarea dacă Boeing ar fi putut ignora cerințele de siguranță.

„Boeing 737 MAX este într-adevăr un concurent al Airbus 321LR. Vedem, în general, acest tip de concurență între diferite modele de Boeing și Airbus. Concurenţa dintre aceşti doi mari producători de aeronave civile este un element pozitiv al industriei aviatice”, a spus Kourousis.

Potrivit acestuia, de regulă, o astfel de concurență conduce la dezvoltarea unei tehnologii mai bune, la o rentabilitate mai bună și așa mai departe.

„Oricum, obţinerea rapidă, în această competiţie, a certificatelor de siguranţă nu este un lucru la care să ne aşteptăm sau pe care să-l găsim în industria aerospaţială. Astfel, opinia exprimată potrivit căreia defectele tehnice ar fi existat sau ar fi fost ascunse trebuie demonstrată înainte de orice discuţie serioasă. Eu sunt foarte sceptic cu privire la astfel de speculaţii, mai ales în această etapă”, a adăugat Kourousis.

Pe de altă parte, s-a sugerat că există „asemănări evidente” între cele două tragedii. Potrivit unui raport din noiembrie anul trecut, copilotul avionului Boeing 737 MAX 8 a informat un controlor de trafic aerian cu privire la o „problemă de control al zborului”, la doar două minute după decolare. Surse apropiate investigaţiei au spus că înregistrarea dialogurilor dintre piloții avionului Boeing 737 MAX 8, care s-a prăbușit în octombrie 2018, arată încercările lor disperate de a găsi o soluție la defectarea sistemelor de zbor.

Boeing 737 - Ethiopian Airlines - Sputnik Moldova
Prăbuşirea navei Boeing 737 Max - Cauza posibilă a tragediei și instruirea piloţilor

De asemenea, potrivit ziarului Wall Street Journal, un pilot care conducea avionul de pasageri Boeing 737 MAX 8 al Ethiopian Airlines, care s-a prăbușit pe 10 martie, a fost auzit spunând „Ridicare, ridicare!” doar cu câteva momente înainte de impact.

Potrivit ziarului, pilotul a spus asta în timp ce avionul se înclina prea mult spre pământ, ajungând la o altitudine scăzută, de aproximativ 137 de metri. Se relatează că radioul avionului s-a defectat la câteva secunde după ce au fost înregistrate cuvintele pilotului.

Pe 10 martie, un Boeing 737 MAX 8 de la compania Ethiopian Airlines, cu 157 de persoane la bord, s-a prăbușit în sud-estul Addis Abeba, fără a lăsa în urma vreun supravieţuitor. În octombrie anul trecut, un Boeing 737 MAX 8 de la compania aeriană indoneziană Lion Air s-a prăbușit în Marea Java, ucigând 189 de persoane aflate la bord.

Pe 12 martie, Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) a anunțat suspendarea zborurilor aeriene ale avioanelor Boeing 737 MAX 8 și 9 în spațiul aerian european. Aceeași decizie a fost luată de Statele Unite, Canada, China, Australia, Malaezia, Indonezia, Vietnam, Oman și Singapore.

Fluxul de știri
0