Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Prăbuşirea navei Boeing 737 Max - Cauza posibilă a tragediei și instruirea piloţilor

© AFP 2024 / ISSOUF SANOGOBoeing 737 - Ethiopian Airlines
Boeing 737 - Ethiopian Airlines - Sputnik Moldova
Abonare
Mulți piloți ai avioanelor Boeing 737 Max nu erau informați corespunzător cu privire la specificul acestor aeronave și învăţau să le manevreze pe iPaduri, potrivit The New York Times.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. În timp ce piloții petrec de obicei ore întregi de antrenament pe simulatoare de zbor sofisticate şi scumpe, mulți piloți ai avioanelor Boeing 737 Max foloseau doar un iPad în acest scop, potrivit New York Times.

Boeing 737 - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Terifiant: Prăbuşirea avionului Boeing 737 - Ultimul mesaj al pilotului înaintea tragediei

Sindicatele piloţilor Southwest Airlines și American Airlines au cerut în mod repetat companiei Boeing să dezvolte un simulator pentru modelul Max.

Totuşi, solicitările lor au rămas fără răspuns, deoarece atât compania, cât și Administrația Federală a Aviației au ajuns la concluzia că piloții nu aveau nevoie de o instruire suplimentară și i-au informat pur și simplu despre potențialele probleme și despre funcționarea noului software.

„Compania [Boeing] asambla aeronavele și lucra la proiectarea lor. Datele necesare pentru a asambla un simulator de zbor nu erau disponibile decât după ce avionul era pregătit de zbor”, a declarat Greg Bowen, președintele Southwest Airlines Pilots Association.

În plus, adaugă ziarul, grupul de piloți care au testat noul Boeing 737 Max au realizat un manual de utilizare, de 13 pagini, cu privire la diferențele dintre acest model și predecesorul acestuia, inclusiv cu privire la tabloul de bord și turbine.

Totuși, manualul nu menționează particularitățile noului software MCAS, care direcţionează în mod automat în jos prora avionului în anumite condiții.

Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine din arhivă - Sputnik Moldova
Societate
Alertă: Au fost interzise toate zborurile cu avioane Boeing 737 de pe Aeroportul Chișinău

Cu câteva săptămâni înainte de prăbușirea unui avion Lion Air, compania Boeing s-a angajat să reconfigureze software-ul, fără a organiza însă cursuri suplimentare de pregătire pentru piloți.

După dezastru, experții au descoperit că MCAS se putea activa fără motiv aparent, mai ales dacă detectoarele furnizează date eronate, mai scrie ziarul New York Times.

Pe 10 martie, un Boeing 737 MAX 8 de la Ethiopian Airlines, cu 157 de persoane la bord, s-a prăbușit în sud-estul Addis Abeba, fără a exista supravieţuitori. De asemenea, în octombrie anul trecut, un Boeing 737 MAX 8 de la compania aeriană indoneziană Lion Air s-a prăbușit în Marea Java, ucigând 189 de persoane.

Fluxul de știri
0