Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Se întâmplă la frontieră: Polițiștii români sunt șocați

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUVama Sculeni
Vama Sculeni - Sputnik Moldova
Abonare
Un fenomen alarmant ia amploare la frontiera moldo-românâ. Polițiștii de frontieră din țara vecină sunt uluiți de ingeniozitatea moldovenilor.

CHIȘINĂU, 1 apr – Sputnik. Poliţiştii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi se confruntă cu un fenomen îngrijorător, care a atins proporții considerabile în ultima perioadă. Aproape în fiecare zi, aceștia depistează acte false asupra cetățenilor moldoveni care traversează hotarul.

PTF Sculeni - Sputnik Moldova
Fenomen periculos: Afacerea ilegală care le scapă autorităților?

Potrivit autorităților de resort, actele false nu sunt prezentate la trecerea frontierei, ci sunt ascunse în bagaje ori în cele mai neașteptate locuri. Moldovenii achită sute de euro în schimbul acestor documente.

Cel mai recent caz a avut loc acum câteva zile la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni. Polițiștii români au descoperit, ascuns asupra unui bărbat, un permis de conducere cu însemnele autorităţilor din Grecia, care s-a dovedit a fi fals. Cetățeanul moldovean s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control pentru trecerea frontierei, ca pasager într-un  microbuz. Permisul de conducere fals era ascuns într-un rucsac.

Un alt moldovean a încercat să treacă în țara vecină, prin Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, cu mai multe acte false pe care le-a lipit de corp.

”La controlul de frontieră au fost descoperite ascunse pe piciorul drept al cetăţeanului moldovean, sub îmbrăcăminte, lipite cu o bandă izolatoare, deasupra genunchiului, două cărţi de identitate şi un permis de conducere cu însemnele autorităţilor române”, anunță Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi într-un comunicat.

Republica Moldo­va a devenit un adevărat laborator de falsificat documente, spun jurnaliștii de la ziaruldeiasi.ro. Potrivit acestora, în ultimii patru ani, numărul documentelor falsificate găsite asupra cetăţenilor din țara noastră a crescut spectaculos, astfel că polițiștii de frontieră dau de acestea aproape în fiecare zi.

Pentru a înțelege exact la ce nivel a ajuns acest fenomen îngrijorător, sursa menționează că în anul 2015 au fost găsite doar trei cărţi de identitate şi un certificat de înmatriculare false, în 2016, numărul a crescut, la fel şi diversitatea: cinci cărţi de identitate, un paşaport şi două permise de conducere. În 2017 a urmat o explozie de falsuri descoperite - 99 documente, dintre care 78 cărţi de identitate, două paşa­poarte, 17 permise de conducere, un certificat de înmatriculare şi un contract de comodat.

Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Societate
Redobândirea cetățeniei române: Procurorii au finalizat urmărirea penală

În 2018, numărul a crescut iar: 122 de documente, dintre care 111 cărţi de identitate, patru paşapoarte, şase permise de conducere şi un certificat de naştere.

În doar trei luni ale anului 2019 au fost descoperite deja 88 de documente false, şi anume: 77 cărţi de identitate, un paşaport, şapte permise de conducere, două taloane inspecţie tehnică şi un certificat de competenţe profesionale.

Poliţiştii menționează că majoritatea documentelor false identificate nu au fost prezentate la graniţă, ci au fost găsite ascunse în bagaje, colete, plicuri, borsete, portofele, lipite pe corp, în încălţămintea purtată şi în buzunarele hai­ne­lor cu care erau îmbrăcate persoanele respective.

Moldovenii urmau să le folosească după ce ajun­geau pe teritoriul statelor din Uniunea Europeană în vederea obţinerii unor locuri de muncă, au precizat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Autorităţile române spun că cei prinşi cu cărţi de identitate declară că au plătit în schimbul acestor documente sume cuprinse între 50 şi 500 de euro. Permisele de conducere, certificatele de înmatriculare sau inspecţia tehnică sunt plătite cu sume între 100 şi 1.500 de euro.

Fluxul de știri
0