Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Redobândirea cetățeniei române: Procurorii au finalizat urmărirea penală

© Photo : LaStrasbourgPașaport românesc
Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Abonare
Indivizii care au estorcat mii de euro de la victime vor fi judecați pentru trafic de influență.

CHIȘINĂU, 28 iun — Sputnik. Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în judecată cauzele penale în privința a patru inculpați care au pus la cale o schemă frauduloasă.

НЦБК - Sputnik Moldova
Șase profesori ai ASEM şi 3 intermediari, reținuți de procurorii anticorupție

Oamenii legii au stabilit că, din 2013 și până în prezent, gestionarul unei companii private și partenerii acestuia, sub paravanul acordării consultațiilor juridice pentru redobândirea cetățeniei române, au pretins și au primit de la mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova și Federației Ruse sume considerabile de.

Inculpații susțineau că au influență asupra persoanelor publice străine din cadrul Consulatelor Generale ale României din mai multe țări.

Figuranții în dosarul penal erau specializați în următoarele activități:

Depunerea actelor pentru obținerea cetățeniei române, în lipsa solicitantului, prin intermediul persoanelor interpuse.

Depunerea, în regim prioritar, a Jurământului de credință fată de Statul Român de către persoanele ce au fost aprobate de Autoritatea Națională pentru Cetățenie pentru obținerea cetățeniei române, sub pretextul că persoanele indicate ar avea reședința în țările unde își aveau sediul entitățile consulare.

Polițist - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Societate
Trafic de influență: Vezi în ce dosar este vizat un fost polițist

Acceptarea depunerii dosarelor pentru redobândirea cetățeniei române de către cetățeni ai Federației Ruse, și membrii familiei lor și garantarea procesării lor în regim prioritar, cu aprobarea ordinului de acordare a cetățeniei române, în baza unor acte false ce le oferă calitatea de subiecți ce au pierdut cetățenia română și o pot redobândi prin efectul repatrierii.

Transcrierea, în regim prioritar, a actelor de stare civilă (certificate de naștere/deces/căsătorie etc.).
Obținerea vizei de reședință fictive în România, cu perfectarea cărților de identitate și pașapoartelor și deschiderea conturilor bancare.

Bănuiții cereau pentru prestarea serviciilor de la 1500 până la 2000 de euro (pentru depunerea jurământului în regim de prioritate) și de la 5000 până la 17 mii de euro (pentru pregătirea dosarului, traducere, legalizare notarială, depunerea în lipsa persoanei, obținerea pașaportului).

În cumul, sumele de bani cerute de indivizi, reprezintă „escrocherie în proporții deosebit de mari".

Iată de ce unii funcționari fiscali sunt atât de bogați – Cazul de la Drochia>>>

Învinuiții și-au recunoscut vina. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 150 de mii de lei până la 300 de mii de lei sau privațiune de libertate de la doi până la șapte ani.

Fluxul de știri
0