Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fenomen periculos: Afacerea ilegală care le scapă autorităților?

Abonare
Afacere dubioasă în Moldova care, se pare, iese din vizorul autorităților din moment ce infractorii activează nestingherit.

CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik, C.S. Se pare că în țara noastră este pus pe roate un business ilegal deosebit de profitabil. Este vorba de confecționarea și comercializarea actelor oficiale false. Din păcate, se creează impresia că afacerea iese din vizorul autorităților din moment ce acești infractori activează nestingherit prin localitățile din țară.

Tot mai des auzim despre cazurile în care cetățenii moldoveni sunt amendați pentru că folosesc acte false atunci când încearcă să treacă frontiera de stat.

Din cel mai recent caz, făcut public de Poliția de Frontieră, aflăm că o carte de identitate românească costă pe piața neagră aproximativ 300 de euro, conform declarațiilor făcute de un moldovean de la Anenii Noi, care a fost prins cu ”mâța-n sac”.

Pe 15 ianuarie, polițiștii de Frontieră de la Leușeni l-au reținut pe un bărbat de la Anenii Noi, care a încercat să părăsească țara cu o carte de identitate românească falsă. Bărbatul a declarat că a citit un anunț în stradă și a decis să-și perfecteze cartea de identitate. Acesta și-a ridicat actul în timp de o săptămână. Pentru acest serviciu el ar fi achitat 280 de euro.

Acest tip de ”business” îl găsim și în țările vecine. Un alt moldovean a fost reținut pentru deținerea permisului de conducere care, potrivit acestuia, ar fi perfectat de autoritatea competentă din Ucraina.

”Tânărul de 20 de ani l-a prezentat benevol, comunicând faptul că acum un an plecase în Lituania pentru a procura un mijloc de transport, unde s-a întâlnit cu un cetățean ucrainean care i-a promis perfectarea actului pentru 100 de euro”, informează Poliția de Frontieră printr-un comunicat.

Poliţia de Frontieră - Sputnik Moldova
Societate
Culmea prostiei: Vezi cum au vrut să traverseze frontiera de stat doi indivizi

În procesul verbal, persoana a explicat că nu a folosit documentul niciodată, pentru că ”avea dubii asupra originalității permisului de conducere”, deoarece a observat că foaia de protecție s-a dezlipit.

Oamenii legii au ridicat actele falsificate și le-au transmis spre expertiza tehnico-juridică.

Cei doi moldoveni riscă acum amenzi de până la 650 de unități convenționale pentru folosirea documentelor oficiale false.

Din păcate, oamenii legii nu precizează dacă a fost inițiat vreun dosar penal pentru a-i pedepsi pe cei care continuă să-i ademenească pe cetățenii creduli, dornici să obțină actele necesare în termen restrâns.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0