Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important pentru șoferi: Când este oportun de trecut la anvelopele de vară

© Pixabay / Pexels / Anvelope
Anvelope - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Primăvara aproape că și-a intrat în drepturi, avem temperaturi generoase, ceea ce înseamnă că momentul este unul potrivit pentru a renunța la anvelopele de iarnă.

CHIȘINĂU, 29 mart – Sputnik. Trecerea la anvelopele de vară nu este un simplu moft, ci o operațiune care ține direct de siguranța la rulare.

Автомобиль - Sputnik Moldova
Important pentru șoferi! Se anunță schimbări radicale, decizia va fi luată în luna iunie

O anvelopă de iarnă are performanțe extrem de slabe la temperaturi atât de ridicate, iar un alt aspect care nu trebuie omis – este uzura ridicată a acestui tip de anvelopă pe timp de vară, potrivit AutoBlog.md.

Iarna, în momentul în care temperatura scade sub 7 grade Celsius, specialiștii recomandă trecerea la anvelope de iarnă. Similar, când temperaturile depășesc această valoare este ideal să treci din nou la anvelopele de vară.

Prin compusul lor special și prin modelul benzii de rulare, anvelopele de iarnă sunt proiectate să rămână moi și flexibile în condiții de temperaturi joase, oferind tracțiune și aderență la temperaturi scăzute pe suprafețe uscate, umede și cu gheață.

Pe măsură ce temperaturile cresc, anvelopele de iarnă își pierd din aceste avantaje, aderența scade și banda de rulare începe să se uzeze mai repede.

Însă nu uzura este cea care trebuie să te îngrijoreze, deși aduce pagube în bugetul tău, ci siguranța. La temperaturi ridicate, o mașină echipată cu anvelope de iarnă va frâna mult mai prost decât una echipată cu anvelope de vară. În plus, dinamica este afectată foarte mult, virarea fiind principala vizată.

Camere de supraveghere video trafic auto - Sputnik Moldova
Societate
Atenție șoferi! Camerele de supraveghere a traficului rutier trec în proprietate privată

Diferențele pentru distanța de frânare pot ajunge cu ușurință la peste 30 la sută între o anvelopă de vară și una de iarnă, la temperaturi de 30 de grade, ceea ce înseamnă că o mașină care frânează de la 100 km/h nu se va opri în 35 de metri, ci în mai mult de 45 de metri. Iar asta se întâmplă în condițiile în care anvelopele de iarnă sunt în stare foarte bună și fac parte din gama premium. Astfel, distanța de frânare poate fi chiar dublă.

Printre punctele negative care pot să apară la utilizarea unei anvelope de iarnă pe timp de vară este uzura excesivă sau neuniformă.

Practic, un set de anvelope de iarnă poate fi distrus dacă se rulează un număr ridicat de kilometri pe timp de vară, iar asta va aduce necesitatea achiziționării unui set de anvelope noi în toamnă.

Așadar, doar dacă analizăm acest aspect, decizia utilizării anvelopelor de iarnă pe timp de vară este complet ineficientă.

Fluxul de știri
0