CHIȘINĂU, 29 mart – Sputnik. Potrivit expertului în aviație Jeff Wise, citat de Sputnik France cu referire la Express, funcționarea sistemului de comunicații prin satelit a aeronavei constituie unul dintre misterele legate de zborul MH370.
Sistemul de comunicații prin satelit al avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines (Satcom), care este căutat din martie 2014, a fost oprit atunci când avionul a dispărut de pe radar, dar, 22 de minute mai târziu, acesta a fost repornit, a declarat Jeff Wise, expert în aviație și autor al cărţii „Avionul dispărut”.
„Un alt detaliu legat de datele Inmarsat [companie britanică de telecomunicaţii prin satelit, n. red.] a apărut la început ca o curiozitate, dar cu timpul va fi recunoscut ca fiind de mare importanță. (...) Uitându-ne la înregistrările datelor Inmarsat, am constatat că sistemul a fost oprit şi apoi reactivat”, a adăugat Wise.
Potrivit americanilor, la ora 18:03 UTC, la 42 de minute după dispariția avionului, un satelit a încercat să intre în contact cu avionul MH370, dar nu a primit niciun răspuns. Însă 22 de minute mai târziu, la ora 18:25, sistemul de comunicații prin satelit al avionului s-a reactivat, ceea ce înseamnă că era din nou online. Acest lucru ar putea însemna că cineva aflat la bord ar fi redeschis sistemul, în opinia expertului.
„Ei [cei care au deturnat avionul] probabil că nu știau că această acţionare intermitentă a sistemului putea fi folosită pentru detectarea avionului”, a sugerat Wise.
Sistemul Satcom s-a reactivat atunci când Boeing-ul zbura deasupra strâmtorii Malacca. Cincisprezece minute mai târziu, avionul a făcut o întoarcere spre sud și, de la 19:41 UTC, traiectoria sa de zbor a fost în linie dreaptă, ceea ce indică faptul că era în modul autopilot, spune expertul.
Avionul Boeing 777 al companiei aeriene Malaysia Airlines care zbura pe ruta Kuala Lumpur-Beijing, a dispărut pe 8 martie 2014 în Oceanul Indian, având la bord 239 de persoane.
Au apărut mai multe ipoteze care au încercat să risipească misterul dispariţiei avionului. În timp ce unii au propus inspectarea unor părți ale Oceanului Indian, alții au sugerat că avionul s-ar fi prăbușit în jungla cambodgiană.
Câteva bucăți ale avionului au fost găsite în insula Reunion în iulie 2015 și în Mozambic. Totuşi, epava avionului nu a fost găsită. Compania Malaysia Airlines a plătit aproape 116 milioane de dolari până acum pentru găsirea epavei. Dispariția avionului MH370 este considerată unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviației civile.