Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Polița medicală: Tot ce trebuie să știi despre asigurarea medicală în Moldova

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Prețul poliției de asigurare obligatorie de asistenţă medicală este păstrat deja de trei ani același și constituie 4 056 de lei. În 2019, este menţinută reducerea de 50 și 75 la sută a primei în sumă fixă, în cazul achitării până pe 1 aprilie. Unde şi cum poţi achita prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă.

CHIȘINĂU, 28 mart – Sputnik. Prețul poliției de asigurare obligatorie de asistenţă medicală este păstrat deja de trei ani același și constituie 4 056 de lei. De asemenea, în 2019, este menţinută reducerea de 50 la sută a primei în sumă fixă pentru majoritatea categoriilor de plătitori şi cu 75 de procente pentru proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă, în cazul achitării până pe 1 aprilie 2019. Totodată, prima de asigurare în formă procentuală din salariu şi din alte recompense rămâne la fel de 9 procente, care vor fi achitate de către angajatori şi angajaţi în cote egale a câte 4,5 la sută.

Achitarea primei de asigurare cu reduceri de 75% şi 60%

Polița de asigurare medicală poate fi procurată cu reducere de 60 și 75 de procente dacă sunteți proprietar de teren cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultură, şi nu vă încadraţi în categoria de persoane cu dizabilităţi severe, accentuate ori medii sau pensionari şi nu sunteţi concomitent avocat, notar, executor judecătoresc, mediator, expert judiciar, interpret, traducător, administrator autorizat, titular de patentă de întreprinzător, fondator de întreprindere individuală, arendaş sau arendator, persoană fizică care desfăşoară activitate independentă în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor.

Медицинский полис - Sputnik Moldova
Cât va costa în 2019 polița de asigurare medicală în Moldova

Pentru a procura prima de asigurare medicală vă puteți adresa la Serviciul teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM; trebuie să prezentaţi buletinul de identitate şi actele ce confirmă apartenenţa la una dintre aceste categorii;  primiţi fişa de plată, unde este indicat contul bancar şi suma spre achitare; cu fişa de plată efectuaţi achitarea la orice bancă comercială sau oficiu poştal.

Pentru a fi activat statutul de persoana asigurată, prezentaţi dovada de plată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Până în data de 1 aprilie beneficiază de reduceri de 75% proprietarii de teren cu destinaţie agricolă.

Până în data de 1 aprilie beneficiază de reduceri de 60% persoanele fizice care desfăşoară activitate independentă în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor.

Achitarea primei de asigurare cu reduceri de 50%

Dacă sunteţi fondator de întreprindere individuală, arendaş, arendator, titular de patentă de întreprinzător, cetăţean străin cu drept de şedere provizorie în Republica Moldova sau nu sunteţi persoană angajată şi nici asigurată de Guvern, achitaţi prima cu reduceri de 50% prin intermediul serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay.

Врач - Sputnik Moldova
Polița medicală în Moldova va fi înlocuită cu un număr de asigurare

În serviciul respectiv aveţi mai multe posibilităţi de achitare, şi anume: cu card bancar, prin internet banking, la terminalele de plată şi la ghişeele băncilor comerciale şi ale oficiilor poştale. La ghişeele băncilor comerciale şi ale oficiilor poştale prezentaţi doar actul de identitate. Doritorii de a achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală cu cardul bancar sau de pe dispozitiv conectat la internet urmează să acceseze serviciul MPay, să introducă IDNP-ul, codul de verificare, după care să urmeze paşii necesari, în funcţie de modalitatea de achitare.

Cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotare pot achita prima de asigurare prin MPay.

În cazul plăţii prin serviciul MPay nu e nevoie de prezentat dovada achitării la Serviciul teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Achitarea primei de asigurare în mărime integrală

Dacă sunteţi mediator, notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpret, traducător sau administrator autorizat, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajat, care a obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege:

Vă adresaţi la Serviciul teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Prezentaţi buletinul de identitate şi actele ce confirmă apartenenţa la una dintre categoriile sus-menţionate.

Primiţi fişa de plată, unde este indicat contul bancar şi suma spre achitare.

Cu fişa de plată efectuaţi achitarea la orice bancă comercială sau oficiu poştal.

A intrat în vigoare legea care poate bate tare la buzunar pacientul>>>

Prezentaţi dovada de plată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM. Datele de contact le găsiţi aici.

Persoanele obligate să se asigure în mod individual au opţiunea de a achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi prin transfer bancar. Pentru a afla contul bancar, apelaţi serviciul telefonic al CNAM (tel.: 0 800 99999) sau Serviciul teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Fluxul de știri
0