Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât va costa în 2019 polița de asigurare medicală în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariМедицинский полис
Медицинский полис - Sputnik Moldova
Abonare
A fost stabilit prețul poliției de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru anul 2019.

CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Prețul poliției de asigurare obligatorie de asistenţă medicală va rămâne anul viitor același ca și în prezent. Potrivit proiectului Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2019, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă este păstrată la nivelul ultimilor ani şi va constitui 4 056 lei.

Cine va beneficia de reduceri la procurarea poliței medicale

De asemenea, în 2019, va fi menţinută reducerea de 50 la sută a primei în sumă fixă pentru majoritatea categoriilor de plătitori şi cu 75 de procente pentru proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă, în cazul achitării până pe 1 aprilie 2019. Totodată, prima de asigurare în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va rămâne la fel de 9 procente, care vor fi achitate de către angajatori şi angajaţi în cote egale a câte 4,5 la sută.

Spital - Sputnik Moldova
În spitalele din Moldova vor fi introduse noi taxe pentru pacienți

Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2019 prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în valoare de peste 7 miliarde 326 de milioane de lei. Comparativ cu bugetul FAOAM aprobat anul trecut, este prognozată majorarea veniturilor şi, respectiv, a cheltuielilor cu peste 667 de milioane de lei.

Unde vor fi cheltuiți banii alocați pentru asistența medicală

Cea mai mare parte a fondurilor AOAM, mai mult de 7 miliarde 128 de milioane de lei, urmează a fi acumulată în fondul de bază, destinat achitării serviciilor medicale curente. Această sumă este în creștere cu peste 618 milioane de lei sau cu 9,5 la sută faţă de nivelul aprobat pentru anul curent. În anul viitor, din acest buget urmează a fi acoperit un număr mai mare de cazuri tratate în cadrul programelor speciale, cum ar fi operaţii de cataractă, protezări de şolduri şi genunchi, operaţii pe cord, efectuate la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti.

Totodată, în cadrul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu urmează a fi finanţate mai multe dispozitive medicale de monitorizare a glicemiei la copii, medicamente şi consumabile achitate suplimentar, servicii de reabilitare oftalmologică a persoanelor cu vedere slabă.

De asemenea, se planifică majorarea cu 80 de milioane 760 de mii de lei sau cu 4 la sută a volumului de mijloace financiare destinate asistenţei medicale primare. Potrivit CNAM, majorarea respectivă va asigura acoperirea inclusiv a stimulentelor pentru prestatorii de asistenţă medicală primară care vor exercita independent profesia de medic de familie.

Polița medicală va fi înlocuită cu un număr de asigurare

Caracterul obligatoriu al deţinerii poliţei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pe suport de hârtie va fi exclus din mai multe acte legislative. Parlamentul a votat, în lectură finală, un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative.

Перстень на руке - Sputnik Moldova
Societate
Șeful unei instituții de stat și-a amenajat biroul cu jacuzzi, duș cu masaj și telefon

Potrivit documentului, noţiunea de ”poliţă de asigurare obligatorie de asistenţă medicală” va fi înlocuită cu cea de „statut de persoană asigurată” în Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală şi în cea privind mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Modificările adoptate de Legislativ se referă şi la modalitatea de acordare şi suspendare a statutului de persoană asigurată. Astfel, CNAM va acorda statutul de asigurat persoanelor angajate în baza informaţiei prezentate lunar de angajatori Serviciului Fiscal de Stat, celor asiguraţi de Guvern – în baza informaţiei furnizate de instituţiile abilitate de ţinerea evidenţei acestor persoane, iar cetăţenilor care se asigură în mod individual – în urma achitării primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Totodată, statutul de asigurat va fi suspendat în următoarele cazuri: încetarea raporturilor de muncă, radierea persoanei asigurate din evidenţa nominală a persoanelor neangajate asigurate de Guvern, la atingerea vârstei de 18 ani, la 31 decembrie pentru persoanele care au achitat prima de asigurare în sumă fixă anuală, încorporarea în serviciul militar în termen, suspendarea sau lichidarea activităţii unităţii.

Potrivit noilor prevederi, evidenţa persoanelor fizice în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală se ţine de către CNAM. Astfel, fiecărei persoane fizice i se atribuie un număr de asigurare, iar statutul acesteia este confirmat prin accesarea sistemului informaţional al CNAM, utilizând numărul de identificare de stat sau numărul de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Fluxul de știri
0