Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Polița medicală în Moldova va fi înlocuită cu un număr de asigurare

© Sputnik / Николай Хижняк / Accesați arhiva multimediaВрач
Врач - Sputnik Moldova
Abonare
Prevederile legate de poliţa medicală pe suport de hârtie, excluse din mai multe acte legislative.

CHIȘINĂU, 28 sept – Sputnik. Caracterul obligatoriu al deţinerii poliţei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pe suport de hârtie va fi exclus din mai multe acte legislative. Parlamentul a votat, în lectură finală, un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative.

Potrivit documentului, noţiunea de ”poliţă de asigurare obligatorie de asistenţă medicală” va fi înlocuită cu cea de „statut de persoană asigurată” în Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală şi în cea privind mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Spital - Sputnik Moldova
În spitalele din Moldova vor fi introduse noi taxe pentru pacienți

Modificările adoptate de Legislativ se referă şi la modalitatea de acordare şi suspendare a statutului de persoană asigurată. Astfel, CNAM va acorda statutul de asigurat persoanelor angajate în baza informaţiei prezentate lunar de angajatori Serviciului Fiscal de Stat, celor asiguraţi de Guvern – în baza informaţiei furnizate de instituţiile abilitate de ţinerea evidenţei acestor persoane, iar cetăţenilor care se asigură în mod individual – în urma achitării primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Totodată, statutul de asigurat va fi suspendat în următoarele cazuri: încetarea raporturilor de muncă, radierea persoanei asigurate din evidenţa nominală a persoanelor neangajate asigurate de Guvern, la atingerea vârstei de 18 ani, la 31 decembrie pentru persoanele care au achitat prima de asigurare în sumă fixă anuală, încorporarea în serviciul militar în termen, suspendarea sau lichidarea activităţii unităţii.

Potrivit noilor prevederi, evidenţa persoanelor fizice în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală se ţine de către CNAM. Astfel, fiecărei persoane fizice i se atribuie un număr de asigurare, iar statutul acesteia este confirmat prin accesarea sistemului informaţional al CNAM, utilizând numărul de identificare de stat sau numărul de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege urmează a fi promulgat de preşedintele ţării şi publicat în Monitorul Oficial.

Fluxul de știri
0