Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cât vor primi pensionarii după 1 aprilie?

© Sputnik / Miroslav RotariNelea Rusu
Nelea Rusu - Sputnik Moldova
Abonare
Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Nelea Rusu, a vorbit, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, despre avantajele noii formule de indexare a pensiilor aprobată de Guvern, care va fi aplicată din 1 aprilie 2019.
Cât vor primi pensionarii după 1 aprilie?

Tradițional, în fiecare an, în data de 1 aprilie, sunt index ate pensiile. Indexarea este un procedeu prin care valoarea pensiei este ajustată la nivelul prețurilor de consum. Noua formulă de indexare permite ca pensiile să fie indexate cu 5,3 la sută, aproape dublu față de anii precedenți. 

деньги  - Sputnik Moldova
Societate
Ce pensii vor fi majorate din data de 1 aprilie în Moldova

”Potrivit noii formule, pensiile sunt indexate reieșind din media creșterii indicelui prețului de consum pentru ultimii trei ani. Anterior, se lua în calcul același indicator, însă pentru anul precedent. Dacă am fi aplicat formula veche, pensiile ar fi fost indexate cu doar 3 la sută, pentru că rata inflației pentru 2018 a constituit 3 la sută”.

Nelea Rusu a explicat că măsura nu a putut fi aplicată în trecut, din cauza lacunelor din legislație. Abia după reformarea sistemului de pensii a fost posibilă implementarea unei formule de indexare a pensiilor avantajoasă pentru toți beneficiarii.

”Sistemul de pensionare a trecut prin mai multe schimbări: modificarea formulei de stabilire a pensiei,  utilizarea indicatorului care vizează creșterea salariilor, pe parcursul anilor de activitate, până în momentul stabilirii pensiei, valorizarea pensiei prin intermediul acestui indicator.  Măsurile respective au contribuit la majorarea prestațiilor sociale”.

Potrivit secretarul de stat, reforma sistemului de pensii și reforma fiscală au favorizat majorarea bugetului asigurărilor sociale. Mai mulți cetățeni au fost încurajați să-și declare veniturile și să achite contribuțiile sociale. 

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Societate
Fără motive de îngrijorare: Bani pentru pensii și alte prestații sociale sunt îndeajuns

”În primele doua luni ale anului 2019, contribuțiile cetățenilor în bugetul asigurărilor sociale au crescut cu peste 106 milioane de lei, față de aceeași perioadă a anului 2018. Creșterea este rezultatul unor politici ample, cum ar fi reforma fiscala, care a diminuat contribuția angajatorului cu 5% . Măsura a încurajat angajatorii să-și declare toate veniturle.  Aceasta ne-a permis să majorăm cu 10 la sută pensiile, la 1 ianuarie 2019 și să recalculăm pensiile pentru 2600 de persoane”.

Astfel, după majorările și indexările operate, un pensionar va ridica, după 1 aprilie 2019, o pensie mai mare cu 15,8 la sută.

”De exemplu, un pensionar care avea o pensie de 1276 de lei a primit 1400 de lei, după majorarea din 1 ianuarie 2019. Iar după indexare, pensia va constitui 1480 de lei. În lipsa majorării de 10%, indexarea ar fi fost mult mai mică”.

Pentru indexarea pensiilor, din bugetul asigurărilor sociale vor fi alocați peste 513 milioane de lei, iar din bugetul de stat – 88,5 milioane de lei.

Mai multe detalii, aflați din interviul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0