Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce pensii vor fi majorate din data de 1 aprilie în Moldova

© Sputnikденьги
деньги  - Sputnik Moldova
Abonare
Din 1 aprilie mai multe categorii de pensie din Moldova vor fi indexate cu 5,3 procente. Ministrul în exercițiu al Finanțelor a dezvăluit câți bani vor fi alocați din bugetul de stat pentru această majorare.

CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. În bugetul de stat sunt destule surse pentru indexarea pensiilor din 1 aprilie cu 5,3 procente, a declarat ministrul finanțelor în exercițiu Ion Chicu.

пенсионер - Sputnik Moldova
Societate
Schimbări majore pentru bărbații din Moldova care ies din acest an la pensie

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, prin asumare de răspundere, un proiect de lege care prevede modificarea formulei de indexare a pensiilor.

Astfel, dacă până acum pensiile erau indexate în conformitate cu creșterea prețurilor pentru anul precedent, conform noii formule, acestea vor fi indexate în funcție de media creșterii prețurilor pentru ultimii 3 ani.

”Bani pentru această indexare noi avem. În primul rând în buget deja era prevăzută indexarea cu 3,2 la sută. În prezent, sunt necesare în jur de 250 de milioane de lei pentru a indexa pensiile cu 5,3 la sută și deoarece veniturile inclusiv a bugetului asigurărilor sociale de stat le depășesc pe cele planificate ne permitem acest lucru”, a declarat Chicu.

Potrivit Legii privind sistemul public de pensii, această indexare este prevăzută pentru următoarele categorii de pensii: toate pensiile stabilite şi recalculate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii; pensiile pentru vechime în muncă; pensiile funcţionarilor publici; pensiile colaboratorilor vamali; pensiile stabilite în temeiul Legii privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl; pensiile stabilite în temeiul Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.

Fluxul de știri
0