Qatar lansează cea mai mare bancă islamică: Iată în ce scop

© AP Photo / Kamran JebreiliA Qatari woman walks in front of the city skyline in Doha, Qatar.
A Qatari woman walks in front of the city skyline in Doha, Qatar.  - Sputnik Moldova
Abonare
Doha a anunțat când își va lansa activitatea cea mai mare bancă islamică din lume - detalii.

CHIȘINĂU, 19 mart - Sputnik. Qatar intenționează să înființeze o bancă islamică care să investească în sectorul energetic, cea mai mare de acest gen din lume. Aceasta urmează să se lanseze în al patrulea trimestru al acestui an, informează Aljazeera.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, vizită oficială în Qatar, întrevedere cu Salah bin Ghanen bin Nasser Ali Ali, ministrul Culturii şi Sportului din Qatar - Sputnik Moldova
Covorul moldovenesc a suscitat interesul unui mare demnitar din Qatar

Șeful Energy Bank, Khalid Al Suwaidi, a declarat că aceasta va avea un capital autorizat de 10 miliarde de dolari, sub umbrela Centrului Financiar din Qatar, și va finanța proiecte globale.

Amintim că Doha a anunțat retragerea sa din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), decizia fiind exprimată de secretarul de stat pentru afaceri energetice al Qatarului, Saad bin Srida al-Kaabi.

Producția medie este de aproximativ 600 mii barili pe zi. Qatar este cel mai mare exportator de gaze lichefiate din lume.

Qatar și OPEC

Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) este o asociație internațională interguvernamentală creată de statele producătoare de petrol pentru a controla cotele de producție.

Зарубежные страны. Катар - Sputnik Moldova
Qatarul vrea un parteneriat strategic cu Rusia

OPEC include Algeria, Angola, Venezuela, Gabon, Iran, Irak, Congo, Kuweit, Qatarul, Libia, Emiratele Arabe Unite, Nigeria, Arabia Saudită, Guineea Ecuatorială și Ecuador. Membrii organizației controlează aproximativ două treimi din rezervele mondiale de petrol, reprezentând până la 45% din producția mondială și jumătate din exporturi. Rusia este un observator.

În 2016, membrii OPEC și o serie de țări care nu fac parte din organizație (OPEC +) au convenit asupra unei reduceri semnificative a producției de materii prime. Ulterior, acordul a fost prelungit până la sfârșitul anului 2018.

Ponderea petrolului Qatarului în producția totală a cartelului anul trecut a fost de 1,85%. Acum, țara produce aproximativ 620 mii de barili de petrol pe zi. Doha a fost membru al OPEC timp de 57 de ani.

Fluxul de știri
0