Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Circa 90% dintre oameni nu știu că au această boală: Îndemnul Ministerului Sănătății

© Sputnik / Юрий Абрамочкин / Accesați arhiva multimediaКапельница / Picurătoare
Капельница / Picurătoare - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătății îi îndeamnă pe cetățenii care fac parte din grupul de risc să meargă la doctor pentru reevaluarea stării de sănătate.

CHIȘINĂU, 13 mart - Sputnik. Aproximativ 4 mii de persoane s-au tratat de hepatita B, C și D în anul 2018, iar alți 2353 de pacienți continuă tratamentul antiviral, informează Ministerul Sănătății.

”Tratamentul este accesibil pentru toți pacienții din toate raioanele și municipiile țării, inclusiv pentru pacienții din penitenciare”, precizează instituția printr-un comunicat.

Constantin Spânu și Svetlana Cebotari - Sputnik Moldova
Cât de sigur este sângele donat, oferit bolnavilor? Explicația autorităților

Totodată, Ministerul precizează că, începând cu luna decembrie 2016 când a fost introdusă o schemă nouă de tratament al bolnavilor de hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C și D, au fost tratați 16 mii 616 de pacienți. Potrivit autorităților, noua schemă de tratament are o eficacitate de circa 97% pacienți tratați.

Potrivit datelor statistice medicale, în prezent durata medie de tratament constituie 8-12 săptămâni, anterior fiind de un an și cu o eficacitate de mai puțin de 40 la sută.

În Moldova, indicele morbidităţii prin hepatita virală B acută s-a redus de la 25,55 la 100 de mii populaţie, în anul 1997, la 0,62 în anul 2018; prin HVC acută de la 6,14 până la 1,04; prin hepatita virală D – de la 1,89, până la 0,07. Totuși acești indici sunt mai mari decât cei din ţările europene.

Îndemnul Ministerului Sănătății

Аптека - Sputnik Moldova
Ce condiții trebuie să respecte pacientul dacă vrea medicamente gratuite

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îi îndeamnă pe toți pacienții bolnavi de hepatită virală sau purtători de virus să se adreseze activ la medicul infecționist, conform locului de trai, pentru reevaluarea stării de sănătate, indiferent dacă figurează sau nu pe lista de așteptare, pentru a primi tratament împotriva hepatitei virale.

Comisia specializată a Ministerului îi va comunica pacientului decizia privind data inițierii tratamentului antiviral oferit gratuit de către stat și schema de tratament indicată.

Totodată, pentru prevenirea Hepatitei virale B, populația este asigurată cu vaccinuri gratuite, conform Programului național de imunizări 2016-2021. Pentru anul 2019 este planificată vaccinarea HVB a 9000 de persoane din grupurile de risc.

Iată ce trebuie să știi despre hepatită

Hepatita este o boală infecțioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice și poate duce în timp la apariţia cirozei sau a cancerului hepatic.

Ruxanda Glavan - Sputnik Moldova
Adevărul despre tratamentul modern al hepatitei C. Ce trec sub tăcere autoritățile?

Există 5 tipuri de hepatită - A, B, C, D sau E (viruşii HVA, HVB, HVC etc.). Hepatita A, spre exemplu, poate fi contactată prin alimente sau apă contaminate, în acest caz igiena jucând un rol principal în reducerea riscului de îmbolnăvire. Hepatita B se transmite în urma contactului cu sânge sau fluide provenind de la o persoană bolnavă, precum şi de la mamă la copil în momentul naşterii. Hepatita C se transmite în principal prin contactul cu sânge infectat şi, în cazuri foarte rare, prin contact sexual sau la naştere.

La scară globală, 325 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B sau cu virusul hepatitei C. Decesele cauzate de hepatită sunt în creștere, iar peste 60% de cazuri de cancer hepatic sunt cauzate testării și tratamentului tardiv a hepatitei virale B și C. Specialiștii precizează că 90 la sută dintre persoanele care trăiesc cu hepatita virală B și 80% cu hepatita virală C nu cunosc că au această infecție.

Fluxul de știri
0