CHIȘINĂU, 31 ian – Sputnik. Din 1 februarie, persoanele asigurate din Moldova pot solicita medicamente oferite gratuit, conform Ordinului semnat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină.
Pentru a beneficia de medicamente gratuite, fiecare persoană trebuie să fie înscrisă la un medic de familie și să fie asigurată medical, să se adreseze la medicul de familie pentru prescrierea rețetei compensate, să prezinte în farmacie reţeta şi buletinul de identitate sau certificatul de naştere, ori formularul 09.
În reţetă trebuie să fie indicată denumirea comună internaţională a unui singur medicament. La prezentarea rețetei, farmacistul va propune în mod obligatoriu medicamentul oferit gratuit. Dacă persoana refuză preparatul respectiv, va fi informată despre medicamentele disponibile, compensate parțial. Această persoană are posibilitatea să aleagă medicamentul din lista de preparate care au aceeaşi substanţă activă, dar preţuri diferite.
Reţeta pentru medicamente compensate este valabilă în toate farmaciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării.
Ce medicamente vor fi oferite gratuit
Medicamentele oferite în mod gratuit sunt incluse în lista celor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM). Aceste medicamente sunt destinate tratamentului celor mai frecvente maladii, cum ar fi bolile cardiovasculare, respiratorii, osteoarticulare, bolile endocrine, astmul bronșic, pielonefrita acută și cronică, maladii ale aparatului digestiv, hepatită, ciroză hepatică și altele.
Până în prezent, pentru mai multe medicamente compensate, costul acestora era compensat parțial, în sumă de 30%, 50%, 70%, pacienții plătind suplimentar pentru medicamente. Conform noilor completări, pacienții vor putea beneficia de un medicament gratuit.
Astfel, la prezentarea rețetei pentru medicamente compensate, în mod obligatoriu farmacistul va propune pacientului medicamentul oferit gratuit. Dacă la momentul solicitării medicamentul gratuit lipsește în farmacie, acesta urmează să fie pus la dispoziția pacientului în termen de 72 de ore de la adresare.
De asemenea, farmaciile sunt obligate să plaseze la loc vizibil lista medicamentelor oferite gratuit în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală.
Prescrierea medicamentelor compensate se efectuează de către medicii de familie, neurologi, psihiatri, endocrinologi și pediatri ai prestatorilor de servicii medico-sanitare contractați de către CNAM, indiferent de forma juridică de organizare.
Totodată, copii până la 18 ani beneficiază în mod gratuit de toate medicamentele din lista celor compensate, destinate tuturor maladiilor depistate la vârsta respectivă.
Lista medicamentelor compensate include 148 de denumiri comune internaționale.